Infofinanciar > Lumea la zi > Reconstrucția Catedralei Notre Dame, obiectiv „militar” pentru Paris. Când vor putea turiștii să o viziteze din nou
Lumea la zi

Reconstrucția Catedralei Notre Dame, obiectiv „militar” pentru Paris. Când vor putea turiștii să o viziteze din nou

incendiul de la Catedrala Notre Dame, sursa foto wikipedia
sursa foto wikipedia

Reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris avansează suficient de rapid pentru a permite redeschiderea acesteia pentru vizitatori și credincioși la sfârșitul anului 2024, la mai puțin de șase ani după ce un incendiu i-a devastat acoperișul, au declarat luni oficialii francezi, conform France24.

Spirala emblematică a catedralei Notre Dame, care s-a prăbușit în incendiu, va începe să reapară treptat deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia, a declarat generalul de armată însărcinat cu acest proiect colosal, Jean-Louis Georgelin. „Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul faptului că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame„, a declarat el pentru Associated Press.

Reconstrucția a început în 2022

Reconstrucția propriu-zisă a început anul trecut, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca artizanii să înceapă să îl reconstruiască, informează France24.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui monumentul din secolul al XII-lea, o capodoperă a arhitecturii gotice, așa cum era înainte. Acest lucru include recrearea turlei înalte de 93 de metri (315 ft), adăugată în secolul al XIX-lea de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Între timp, o expoziție intitulată „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului” va fi deschisă marți pentru vizitatori într-o instalație subterană din fața catedralei. Accesibilă gratuit, aceasta pune în evidență operațiunile în curs de desfășurare pe șantier, precum și expertiza și competențele muncitorilor. De asemenea, sunt expuse unele rămășițe de la incendiu și opere de artă din catedrală.

Peste 1.000 de oameni lucrează zilnic la reconstrucție

Generalul Georgelin a declarat că catedrala se va redeschide în decembrie 2024, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu – totuși, va fi prea târziu pentru Jocurile Olimpice de la Paris programate în vara anului viitor. Peste 1.000 de oameni lucrează zilnic pe șantierul catedralei.

„Treaba mea este să fiu pregătit să deschid această catedrală în 2024. Și o vom face”, a declarat generalul Georgelin. „Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe o cale bună”.

Acest lucru „înseamnă că arhiepiscopul capitalei va fi din nou în măsură să celebreze liturghia catolică în catedrala sa”, iar monumentul va fi, de asemenea, „deschis pentru a fi vizitat de turiști”, a spus el.

Lucrările vor continua, totuși, și în 2025

Ministrul Culturii, Rima Abdul-Malak, a declarat pentru AP că acest lucru nu înseamnă că toate lucrările de renovare vor fi terminate atunci. „Vor mai fi încă lucrări de renovare în 2025”, a subliniat ea.

Între timp, noua expoziție de lângă catedrală va permite vizitatorilor, inclusiv celor care vin pentru Jocurile Olimpice de la Paris, „să trăiască ceea ce ar putea fi această experiență de a vizita Notre-Dame într-un mod cu totul nou”, a spus ea. Pe lângă vizitarea gratuită, un spectacol de realitate virtuală va permite vizitatorilor plătitori să se scufunde în istoria catedralei. „Acest lucru va ajuta și turismul din Paris”, a adăugat ea.

În fiecare zi, în capitală și în întreaga țară, aproximativ 1.000 de persoane lucrează pentru a reconstrui Notre-Dame, a declarat generalul Georgelin.

Organizare militară pe șantierul Notre Dame

„Cea mai mare provocare este să respectăm cu precizie, în fiecare zi, planificarea pe care am făcut-o”, a subliniat el. „Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: cadrul, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”.

Philippe Jost, directorul general al agenției guvernamentale care supervizează reconstrucția, a precizat că rezultatul „va fi fidel arhitecturii originale”, atât pentru că „rămânem la formele dispărute ale catedralei”, cât și pentru că „rămânem, de asemenea, la materialele și metodele de construcție” din perioada medievală.

„Nu facem bolți din beton care arată ca piatra, ci bolți din piatră pe care le reconstruim așa cum erau construite în Evul Mediu”, a spus Jost, adăugând că și structura acoperișului va fi realizată din stejar, așa cum a fost inițial.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.