Infofinanciar > Info > Cât va dura minivacanța românilor din luna iunie? Câte zile libere au angajații din România pe parcursul unui an
Info

Cât va dura minivacanța românilor din luna iunie? Câte zile libere au angajații din România pe parcursul unui an

Zile libere pentru examene si studii
Sursa foto - sfatulparintilor.ro

Românii se vor putea bucura de încă o minivacanță și în luna iunie. Astfel, în prima lună a verii, vor fi trei zile libere legale, dar, doar două dintre acestea vor fi în timpul săptămânii, pentru că una va fi duminica.

1 iunie, Ziua Copilului, va pica miercuri, deci românii vor avea liber și în această perioadă. 12 și 13 iunie, respectiv prima și a doua zil de Rusalii, vor fi duminică și luni, astfel că românii se vor putea bucura de un weekend prelungit.

Câte zile libere mai au românii în 2022

Pe lângă aceste zile libere, vor mai exista și altele până la finalul anului în curs. Prima după cele anunțate este ziua de 15 august și atunci se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, care pică în ziua de luni. Apoi, desigur, pe 30 noiembrie este Sfântul Andrei, aceasta picând într-o zi de miercuri. La o zi după, joi, este Ziua Națională a României.

Apoi vin zilele de 25 și 26 decembrie, adică prima și a doua zi de Crăciun. Acestea pică duminică și luni.

Conform prevederilor legale, angajații care lucrează în domenii în care procesul de muncă nu poate fi întrerupt, vor fi plătiți de două ori mai mult în acele zile.

Potrivit legii în vigoare, există anumite locuri de muncă în care anagații pot fi chemați la serviciu și în momentul în care sunt zile libere legale. Conform Codului Muncii, angajații care nu au posibilitatea de a-și lua liber, pot alege între un bonus la salariu și alte zile libere.

În cazul în care aceștia aleg să primească un spor la salariu, Codul Muncii prevede că acesta nu are cum să fie mai mic de 100% din salariul de bază. În schimb, pentru cei care vor să aibă parte de zile libere, este important de știut că acestea trebuie să fie luate pe parcursul anului 2022.

Angajatorii care nu respectă aceste norme legate de zilele libere pot fi sancționați cu amenzi de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei.

Situația în restul Europei

În restul Europei există țări care au mai multe zile libere legale decât România. De pildă, Elveția are 28 de zile libere pe parcursul unui an, Belgia, Lituania și Cipru cu câte 17-18 zile libere. Bulgaria are 16, Croația are 15, Rusia 16, Ungaria are 12 iar Ucraina 14.

Astfel, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, va fi nevoie ca România să crească numărul de zile libere dintr-un an. În anul 2023, angajații români o să aibă 15 sărbători legale, trei dintre ele picând în weekend. Peste doi ani, în 2024, din cele 15 sărbători legale, cinci vor pica în timpul weekend-ului.

Oamenii care aparțin altor religii legale o să primească două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale pe care cultele respective le declară.