Infofinanciar > Info > La mare, la soare. Avem un week-end prelungit în iunie
Info

La mare, la soare. Avem un week-end prelungit în iunie

zile-libere sursă foto: capital.ro
Foto: romaniatv.net

În principiu, noi, românii, avem 15 zile libere legale în tot anul 2022, după cum prevede Codului Muncii. Trei dintre acestea cad luna viitoare. Ba, avem și o minivacanță…

Programați-vă zilele de relaxare

În luna iunie vor fi trei zile libere legale așa cum sunt definite ele în lege două vor pica în timpul săptămânii, iar una va fi duminică.

Astfel, ziua liberă de 1 iunie (Ziua Copilului) cade într-o miercuri, în timpul săptămânii. Însă, 12 și 13 iunie, prima și a doua zi de Rusalii, cad Duminică, respectiv luni. Aceasta este minivacanța despre care scriam mai sus. Sau un week-end prelungit, cum veți să o numiți.

Zilele libere ale lui 2022

 • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni;
 • 22 aprilie (Vinerea Mare):
 • 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
 • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
 • 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
 • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
 • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Ni se face dreptate

Un deputat PSD și unul PNL au depus un proiect de lege care modifică Codul Muncii astfel încât, atunci când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă şi duminică, liberele să se reporteze în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege.

În expunerea de motive, inițiatorii Alfred Simonis (liderul de grup PSD) și Gabriel Andronache (lider de grup PNL) susțin că „sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.

Astfel, iniţiatorii susțin că în 2022, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor nouă zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de nouă vor fi în cursul săptămânii, iar restul de şase zile în week-end.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end”, mai explică iniţiatorii proiectului de lege.