Infofinanciar > Info > Cât trebuie să economisească un angajat cu salariu minim pentru a achiziționa o mașină sau o locuință?
Info

Cât trebuie să economisească un angajat cu salariu minim pentru a achiziționa o mașină sau o locuință?

Bani, Sursă foto: Wise
Sursă foto: Wise

România se află pe ultimele locuri în cadrul țărilor membre UE în ceea ce privește salariului minim pe economie. Chiar și cu creșterea promisă de la 1 ianuarie 2023, un salariu minim de 3.000 de lei brut, în contextul economic actual, abia dacă asigură cele necesare unui trai decent, fără a mai vorbi de economii pentru viitor.

Economiile pentru viitor, fie sub formă de pensii private ori bani salvați la bancă în conturi de economii, acestea devin din ce în ce mai necesare pentru a face față unui context economic incert. Cu toate acestea, mulți oameni abia reușesc să își acopere cheltuielile necesare, cu atât mai puțin să pună bani de o parte pentru a-și cumpăra o casă sau chiar o mașină.

Economii pe viață

Pentru a putea cumpăra o mașină nouă, nu dintre modele cele mai scumpe de pe piața, chiar și prin programul Rabla, o persoană care câștigă salariul minim trebuie să economisească între 26 și 51 de ani, dacă ar pune de o parte 10% din salariul său în fiecare lună, potrivit Antena 3.

După același calcul, o persoană care câștigă salariul mediu pe economie ar avea nevoie să economisească timp de 10 până la 20 de ani ca să-şi cumpere o mașină cu programul Rabla, salvând același procent lunar de 10%.

Dacă vorbim de achiziția unei locuințe, lucrurile devin și mai complicate. Pentru a obține un credit ipotecar, un salariat ar trebui să acopere măcar 20% din valoare proprietății sub formă de avans. Să luam exemplul unei locuințe care costă 50.000 de euro, ceea ce ar însemna un avans de 10.000 de euro.

Pentru a economisi acești bani, cu un salariu net de 2.500 de lei pe lună, ar însemna 250 de lei pe lună. Într-un an, am economisi 3.000 de lei pe an. În 10 ani am economisi abia 30.000 de lei, ceea ce înseamnă că, numai pentru a acoperi un avans, ar fi necesari peste 20 de ani de economii.

Calcule îngrijorătoare

Cu un simplu calcul, situația devine aproape imposibil de realizat pentru mulți oameni din această țară. La momentul actual, peste 1,5 milioane de români lucrează pe salariul minim, de două ori mai mult decât media europeană. 1,5 milioane de oameni ar trebui să economisească 30 de ani din viețile lor pentru a putea achiziționa o mașină și o locuință.

Chiar și cu mărirea promisă de la 1 ianuarie 2023, care ar duce salariul minim brut la 3.000 de lei, această creștere, raportată la rata inflației care se aproprie de 16%, nu înseamnă o schimbare reală pentru mulți dintre acești oameni, ci doar un ajutor în a face față cheltuielilor de zi cu zi.

În ciuda ajutoarelor oferite de stat în acest an persoanelor vulnerabile, aflate la limita sărăciei, pentru a atenua efectele crizei economice, situația rămâne în continuare incertă pentru mulți români, având în vedere previziunile potrivit cărora efectele crizei se vor resimți și mai puternic de anul viitor.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.