Infofinanciar > Info > Și mai mulți bani pentru bugetari! O nouă Hotărâre de Guvern stabilește sporul inițial la 50% din valoarea salariului
Info

Și mai mulți bani pentru bugetari! O nouă Hotărâre de Guvern stabilește sporul inițial la 50% din valoarea salariului

Bani PNRR, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Cabinetul premierului Nicolae Ciucă a aprobat luni o Hotărâre de Guvern care prevede regulile acordării sporurilor de până la 50% din salariul de bază pentru bugetari care lucrează în cadrul gestionărilor fondurilor europene, cum este, de asemenea, și cei care lucrează pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

Hotărârea vine în urma constatării de reducere a personalului cu ocupația gestionării programelor operaționale ale perioadei 2021-2027 și a celor care gestionează PNRR. Scopul ei este de a stimula personalul, rămas în număr mic. 

Ce se arată în Hotărâre 

Nota de fundamentare a Hotărârii Guvernului arată că beneficiarii sunt bugetarii care fac parte din programele de gestionare a fondurilor europene: „În prezent, numărul de personal care trebuie să gestioneze atât programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR este din ce în ce mai redus. Astfel, pentru stimularea personalului care gestionează programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR, se acordă o majorare salarială cu până la 50%”. 

Salariile bugetarilor care vor beneficia de aceste măriri sunt deja destul de generoase. Beneficiarii măririi de venit vor fi persoanele care fac parte din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul de Dezvoltare, Ministerul Agriculturii, dar și structuri precum Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi şi Consiliul Concurenței. 

Cei mai mulți beneficiari fac parte din bugetarii care lucrează în cadrul finanțării proiectului PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). Aceștia primesc chiar o mențiune specială într-unul dintre amendamentele Hotărârii de Guvern, care precizează o aplicare mai largă a sporului celor din această structură. 

Sporuri de 50% pentru toți bugetarii 

În vechiul format, un spor de început, primit de toate persoanele care lucrează în cadrul implementărilor de proiecte cu finanțarea UE, era de 35%. Acum, sporul inițial este din start 50% pentru toată lumea, până la prima evaluare. Această schimbare are în spate dorința de a-i încuraja pe cei din domeniu să fie motivați salarizat să lucreze în cadrul statului. 

Dar sporul se poate pierde. Cu am spus, acesta se dă inițial, pentru tată lumea, însă acest lucru se poate schimba după prima evaluare. În cazul în care, la prima evaluare, un bugetar cu un spor inițial de 50% NU primește calificativul de „foarte bine” sau „bine”, acesta își pierde surplusul și rămâne cu un spor înjumătățit de 25%.  

Dacă aceștia iau un calificativ și mai prost, nu mai primesc deloc spor. Însă acest lucru este rareori întâlnit, conform surselor guvernamentale care spun că cel mai mare procent de calificative este acela celor pozitive, conform Adevărul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.