Infofinanciar > Lumea la zi > Cât lăsăm chelnerilor bacșiș? Vara și ieșirile în oraș sunt din ce în ce mai aproape
Lumea la zi

Cât lăsăm chelnerilor bacșiș? Vara și ieșirile în oraș sunt din ce în ce mai aproape

bacsis sursă foto: republica.ro
sursă foto: republica.ro

Bacșișul a fost întotdeauna un subiect controversat. Unii sunt foarte darnici și îi lasă chelnerului bani în plus la sfârșitul mesei, iar alții nu sunt de acord cu acest obicei. Fie că cineva servește ceva de mâncare, de băut, în orașul în care locuiește sau merge în vacanță, în cazul românilor, cei mai mulți dintre ei iau în considerare această plată, însă nu după un calcul anume.

În restul lumii, situația stă puțin diferit. În Germania sau Marea Britanie, de exemplu, se dă dovadă de politețe dacă, după masă, lași chelnerului 10% din valoarea consumației. În aceste țări, în unele restaurante, se notează încă de pe nota de plată un plus de 10-12%. În Franța și în Italia, acest gest este unul mai puțin practicat, dar în continuare apreciat. O situație similară se identifică și în Grecia, unde ospătarii nu sunt obișnuiți să primească bacșiș din partea localnicilor, doar din partea turiștilor generoși.

Ce bacșiș ar trebui să lăsăm în sezonul estival

Vacanțele de vară se apropie cu pași repezi, iar românii ar trebui să fie informați despre cultura bacșișului  în diferite locuri ale lumii. În America de Nord, de exemplu, standardul acestei plăți este de 20% în cazul unui restaurant, iar de cele mai multe ori, aceste taxe sunt adăugate pe nota finală de plată.

În țara vecină, în Canada, procentele sunt asemănătoare ca în SUA, în jur de 15-20%. Mai jos pe hartă, în America Centrală și de Sud, lucrurile stau complet diferit, căci în cultura lor nu a existat acest obicei, acesta devenind popular odată cu creșterea numărului de turiști în regiune. Iar acum în aceste zone, un procent de 10% este mai mult decât politicos.

În Orientul Mijlociu, pe de altă parte, normele sunt diferite. Un standard general nu există, dar chiar și așa, foarte mulți clienți se arată generoși cu chelnerii, căci așa își arată respectul și aprecierea pentru munca lor. Unii dintre ei, însă, consideră acest obicei ca fiind un fel de „pomană”, o modalitate prin care cei cu venituri mici sunt prost plătiți.

Bacșișul în zonele mai puțin dezvoltate

În India, această cultură a bacșișului nu face parte din tradițiile locurilor, însă, pe modelul Americii de Sud, acesta a devenit popular odată cu creșterea numărului de turiști. La indieni, de această dată, clienții obișnuiesc să ofere mărunțiș, monede, în loc de un anumit procent din consumație.

Pe continentul african, această cultură a bacșișului este diferă de la țară la țară. În restaurante, acestea nu sunt așteptate de către chelneri, însă, când vine vorba despre un serviciu foarte bine prestat și apreciat, intervine și plata bacșișului.

Posibil ca în China să existe o situație ciudată. Bacșișul este inexistent, iar câteodată poate fi considerat nepoliticos. Asemănări sunt și în Japonia, căci cetățenii acestei țări găsesc acest gest ca fiind jignitor. Această atitudine reiese tocmai din faptul că japonezii, cu orice s-ar ocupa, se mândresc cu ceea ce fac și consideră că execută servicii extraordinare pentru care sunt deja foarte bine plătiți, scrie romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.