Infofinanciar > Info > Despre legea bacșișului. Care sunt consecințele dacă patronii respectă legislația
Info

Despre legea bacșișului. Care sunt consecințele dacă patronii respectă legislația

Restaurant, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea bacşişului. Acum, această sumă de bani lăsată în mod voluntar de către clienţi este ilustrată separat pe bon şi este fiscalizată. Conform Legii bacșișului, fiscalizarea vizează restaurantele, barurile, cafenelele. 

Barurile sau restaurantele sunt obligate să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. De reținut este faptul că, le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.

Amenzi între 2.000 și 4.000 de

Avocanet.ro a analizat mai multe situații cu care s-au confruntat restaurantele din București de la intrarea în vigoare a legii bacșișului.

CAZ 1: Restaurantul a livrat comanda la domiciliu celui care a comandat-o, însă prin intermediul unei aplicații specializate în livrări. Clientul a dat bacșiș, dar acesta n-a fost trecut pe bonul fiscal, pentru că a fost încasat de terțul care a făcut livrarea.

CAZ 2: Comanda în restaurant. Deși a prezentat nota de plată cu opțiunile pentru acordarea bacșișului, salariatul restaurantului n-a pus la dispoziție un pix și nici n-a menționat nimic despre opțiuni la momentul încasării contravalorii consumației prin card bancar. S-a acordat bacșiș în numerar. Nu s-a prezentat ulterior bonul fiscal. În acest caz, avocatnet.ro precizează că restaurantul n-a procedat corect. Nu s-au respectat integral regulile fiscalizării, dar salariatul a avut posibilitatea de a bifa ulterior pe nota de plată bacșiș zero, pentru ca situația să fie „corectă” în evidențe și bonul fiscal să fie emis fără menționarea bacșișului.

Firmele care nu respectă regulile fiscalizării riscă o amendă între 2.000 și 4.000 de lei. Mai mult, la un eventual control fiscal, dacă bacșișurile încasate depășesc 15% din consumație – fiscaliștii avertizează că partea ce trece de 15% poate fi considerată venit salarial pentru care să se datoreze atât impozit, cât și contribuții sociale, scrie RomâniaTv.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.