Infofinanciar > Info > Cât este indicat să bem și să mâncăm de Crăciun! Sfaturile unui somelier român
Info

Cât este indicat să bem și să mâncăm de Crăciun! Sfaturile unui somelier român

vin alb sursă foto unsplash.com
sursă foto: unsplash.com

Pe lângă tradiționalele mâncăruri și băuturi de Crăciun, cum ar fi salata de boeuf, piftia, sarmalele, friptura, cârnații, mezelurile, vinul, cozonacul și țuica, este important să ne gândim la cum și cât de mult consumăm aceste alimente și băuturi în timpul sărbătorilor de iarnă.

Este tentant să ne abatem de la regulile obișnuite de alimentație și să ne concentrăm doar pe savurarea mâncărurilor și a băuturilor în exces, însă acest lucru poate duce la o săptămână plină de „patimi culinare”. Pentru a ne bucura în siguranță de masa de Crăciun în compania familiei sau a prietenilor, este important să ținem cont de cantitățile și ordinea în care consumăm alimentele și băuturile. Un somelier român a oferit câteva sfaturi utile în acest sens.

Sergiu Nedelea este un somelier cu o experiență de peste 25 de ani în industria hospitalității. Acesta ne spune despre masa de Crăciun: „Eu asociez masa de Crăciun cu o masă ritualică, pentru care ne pregătim din timp. Deja s-au stabilit anumite cutume, sunt preparate care nu prea lipsesc de pe masă, indiferent dacă vorbim despre mediul urban sau rural. Tuturor ne place să avem așa-numitele «porcării», provenite din carnea de porc”.

Salata de boeuf face ravagii

Este frecvent să vedem ironii sau glume despre masa de Crăciun, care este adesea asociată cu cazurile mediatizate de români care ajung la Urgență din cauza exceselor culinare sau care iau în greutate chiar și 3 kilograme în câteva zile. Salata de boeuf este, de asemenea, un element frecvent în aceste glume și anecdote. Nedelea observă că s-a creat o anumită poveste amuzantă în jurul acestei mâncăruri.

„Pe vremea comunismului, salata de boeuf era o mâncare festivă: până și banalele ouă din care făceai maioneza erau greu de găsit. Plus că tot pe vremea aia s-a inventat salata de boeuf fără carne de vită – căreia îi spunem salată rusească”, povestește somelierul.

Salata de boeuf, îndrăgită și în același timp disprețuită, rămâne totuși o componentă esențială a mesei festive. Este considerată „antreul festiv care face diferența” între o masă obișnuită în familie și o ocazie specială.

Cât este indicat să mâncăm și să bem la masa de Crăciun

„Rolul băuturilor e bine stabilit, mai ales la o masă abundentă. Dacă începi să le încurci acolo, se încurcă și mațele”, explică Sergiu Nedelea.

Somelierul sugerează că masa de sărbători ar trebui începută cu un vin alb cu aciditate ridicată (13-14%). Acest tip de vin poate fi înlocuit, de asemenea, cu un spumant sau un prosseco. Este important să alegem un vin de calitate, care poate costa între 40-60 de lei sau mai mult. Acest vin „de deschidere” poate fi servit împreună cu aperitivele.

Aici putem merge chiar și pe varianta unor spumante românești foarte bine făcute de la Jidvei, de la „Cotnari, Rhein-Azuga, care fac vinuri spumante prin metoda tradițională (Champagne), adică refermentarea în sticlă, spune Nedelea.

 După aperitive, se poate trece la vinuri mai scumpe, odată cu sosirea în farfurii a sarmalelor și salatei de boeuf.Aceasta este recomandarea somelierului Nedelea, citat de Digi24: „Dacă la gustare am vin alb, aici pot face o translație către un vin rose, conform expresiei «Mai mult gust, mai multă culoare». Salata de boeuf și sarmalele au această culoare în plus. Busuioace de Bohotin vinificate în sec sau demisec – o nebunie lângă sarmale. Sunt fix de acolo!”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.