Infofinanciar > Info > Cu cât se vor scumpi băuturile cu zahăr și mesele la restaurante odată cu noile schimbări fiscale
Info

Cu cât se vor scumpi băuturile cu zahăr și mesele la restaurante odată cu noile schimbări fiscale

Restaurant, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

În urma schimbărilor fiscale operate de Guvern în 2022, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru băuturile alcoolice, cele cu zahăr, sau pentru mesele la restaurant. Măsurile vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Astfel, în urma deciziei Executivului de a majora TVA-ul băuturilor cu zahăr de la 9 la 19%, sucurile și lichidele încadrate în această categorie se vor scumpi cu aproape un leu în plus/ litru. De altfel, această măsură s-a regăsit anterior și într-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor.

„Trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA (19%), începând cu data de 1 ianuarie 2023, în cazul băuturilor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate (codul NC 2202 10 00 și 2202 99);”, se arată în textul de lege adoptat de Guvern.

Se va reduce consumul

Potrivit estimărilor, impunerea acestei taxe va reduce la jumătate vânzările de băuturi răcoritoare de pe teritoriul României. De asemenea, prin noile schimbări fiscale, guvernanții speră să descurajeze consumului de sucuri și implicit să scadă numărul cazurilor de obezitate..

Până acum, mai multe state din Uniunea Europeană au investit banii obținuți din taxele impuse băuturilor cu îndulcitori în campanii informare și prevenție destinate copiilor, prin care cei mici să conștientizeze riscul consumului exagerat al zahărului.

Potrivit unui raport al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) din 2022 privind Europa, aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali. De asemenea, aproximativ 30% dintre copiii încadrați în segmentul de vârstă 7-9 ani se află în aceeași situație.

Mesele la restaurant, mai scumpe

De asemenea, Guvernul a luat în considerare să introducă, în setul de schimbări fiscale, creșterea TVA-ului din domeniul Horeca de la 5% la 9% de la 1 ianuarie 2023. Astfel, cei care iau o masă la restaurant vor trebui să plătească cu 4 lei în plus.

De partea cealaltă însă, autoritățile au anunțat că impozitul specific pentru Horeca va fi abrogat de la începutul anului viitor.

„Se propune abrogarea, începând cu data de 1 ianuarie 2023, a prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 14 octombrie 2016, cu completările ulterioare. Persoanele care au datorat impozit specific unor activităţi vor fi obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, indiferent de îndeplinirea condiţiilor de aplicare a acestui sistem de impunere şi/sau a impozitului pe profit pentru veniturile realizate din alte activităţi decât cele corespunzătoare codurilor CAEN specifice”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

Impozitul specific a fost introdus prin Legea 170/2016 (Legea HoReCa), intrată în vigoare în 2017, şi se aplică activităţilor hoteliere, de restaurant, bar & cafenele sau catering din România.

Acesta este calculate în funcţie de mai multe variabile, precum suprafaţa locaţiei, rangul localităţii sau sezonalitatea. De aceea, de la data de 1 ianuarie, aceste firme vor avea opțiunea să treacă fie la impozit pe venitul microîntreprinderilor de 1% din cifra de afaceri, fie la impozit pe profit de 16%.