Infofinanciar > Info > Cât plătesc românii pentru masa de Crăciun! Nemții cheltuie cei mai mulți bani pentru cina festivă
Info

Cât plătesc românii pentru masa de Crăciun! Nemții cheltuie cei mai mulți bani pentru cina festivă

kanald.ro
FOTO:kanald.ro

Românii s-au obișnuit ca în zilele de Crăciun mesele să fie pline de bunătățuri, fie că vorbim de tradiționala ”pomana porcului” sau de  faimoasele sarmale, însă, atunci când discutăm de prețul mesei festive constatăm că românii cheltuie cel mai puțin pentru masa de Crăciun, potrivit unui studiu recent desfășurat în 12 state, au fost analizate costurile unei cine tradiționale de sărbători.

Vestitele sărmăluțe cu mămăligă la care se adăugă nelipsita smântână și ardeiul iute, plus tradiționalul cozonac făcut în casă, ar costa în jur de 26 de euro,cel mai puțin dintre toate țările care au participat la studiu.

„Dacă ne gândim strict pentru o familie de patru persoane să mănânce sarmale şi cozonac, cred că ne încadrăm în cei 100 de lei. Românii mănâncă la fel ca de obicei tradiţional preparate pe bază de porc. Oamenii mai au rude la ţară şi încă mai beneficiază de o bucată de carne din porcul crescut în propria gospodărie”, a declarat managerul unui restaurant românesc, Andrei Stoica.

Germanii cheltuie în jur de 100 de euro pentru masa de Crăciun

Prima poziție a clasamentului este ocupată de Germania, unde, meniul lor festiv este de trei ori mai scump decât cel românesc, însă, produsele sunt de altă factură, nemții consumă preparate făcute din carne de gâscă sau de rață.

„ „Ei mai mănâncă şi gâscă, raţă, preparatele acestea mai puţin consumate în timpul anului – aş aprecia că masa de Crăciun e aproape 100 de euro, la noi nu ajunge la 100 de euro. E cu vreo 30-40% mai puţin”, a spus directorul unui restaurant german, Nicolae Marin.

În peninsula iberică, mai exact în Spania, de sărbători femeile nu se spetesc gătind, majoritatea familiilor merg la restaurant. „ De Crăciun nu trebuie să muncească nici bunica, nici mama, soţia sau iubita.

Trebuie să ne bucurăm de masă şi de familie. Ne strângem în jurul mesei. Aşa e tradiţia acolo. Pe 24 şi 25 toată lumea iese la restaurant, fie că e prânz sau cină”,  a declarat proprietarul unui restaurant spaniol, Sorin Barbu.

Gripa aviară stilmulează cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun

Ibericii vor scoate din buzunar puțin peste 60 de euro pentru o cina de Crăciun, Spania se află pe locul doi în clasament, urmată de Italia și Olanda unde faimoasa ruladă de porc costă 45 de euro. Studiul a fost realizat de o rețea social de investiții și a inclus 12 țări de pe trei continente.

„Familiile din întreaga lume resimt impactul preţurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflaţia deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.

Datele privind preţurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaţioniste sunt locale, existând diferenţe mari de costuri între ţări, unele dintre ele fiind chiar învecinate.

Un lucru cert este că mâncărurile tradiţionale din carne de pasăre, fie că este vorba de gâscă sau curcan, cresc costul cinei de Crăciun, preţurile resimţind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun”, a afirmat Ben Laidler, strategul pieţelor globale la eToro, potrivit stirileprotv.ro.