Infofinanciar > Info > Tradiții din Ajunul Crăciunului! Ce spune folclorul că nu ai voie să faci pe 24 decembrie
Info

Tradiții din Ajunul Crăciunului! Ce spune folclorul că nu ai voie să faci pe 24 decembrie

traditii de ajun fabricatinromania.info
sursă foto: fabricatinromania.info

Pe lângă faptul că unii se țin de împodobirea bradului în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie, această zi este plină în popor de simbolistică și tradiții. Este binecunoscut faptul că deja se vine cu colindatul în această zi sau că se încep pregătirile pentru masa festivă de Crăciun, însă mai puțini știu că există numeroase tradiții, ce e bine și ce nu e indicat să faci în Ajunul Crăciunului.

Ziua de 24 decembrie este vestită pentru că în multe zone din țară se pornește cu colindatul. În trecut, copiii mergeau cu din casă în casă încă de dimineață pentru a vesti Nașterea Domnului Iisus Hristors. Gazdele de-i primeau le ofereau apoi fructe, bomboane, prăjituri, turte, cozonac și alte bunătăți pregătite în casă. De asemenea, în ziua de 24 decembrie, gospodinele de prim mai toată țara își începeau ziua cu pregătirea mâncărurile pentru ziua de Crăciun, această tradiție având rolul de a aduce belșug în casă și în familie.

Superstiții de Ajun

Pentru ziua de dinainte de Crăciun există însă și multe superstiții în folclorul românesc care să le aducă bine și sănătate oamenilor. Printre acestea se numără evitarea pe cât posibilă a rachiului, pentru că se spune în popor că acesta a fost creat de către diavol. În plus, se mai spune că în ziua de 24 nu este bine să se dea nimic din interiorul casei sau al curții şi nici nu se împrumută bani sau alte obiecte, asta pentru că un asemenea gest ar duce la alungarea norocului din viața sa.

Tocmai de aceea, prin bătrâni, se spune în seara de Ajun ar fi indicat ca stâlpii casei se adune de pe la prieteni, familie, cunoștințe toate lucrurile împrumutate ca acestea să fie la locul lor, în casă, potrivit a1.ro.

Ce se spune de Ajun?

Pe de altă parte, femeia casei ar avea și aceasta un rol foarte important în ziua de Ajun pentru ca familiei să-i meargă bine în anul care vine. Aceasta, în dimmineața zilei, se ocupă cu frământarea colacilor pentru Crăciun, iar cu o bucată de aluat ar trebui să se ducă în grădina din curte sau în livadă, unde să rostească: „Măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”.

În alte părți ale țării se obișnuia ca, după ce se introduce ceva în cuptorn de regulă pâine, gospodinele casei să rostească: „Cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame”.

Ce nu se mai face pe 24

Iată alte câteva superstiții legate de ziua de 24 decembrie:

  1. Din bradul de Crăciun nu ar trebui să lipsească un săculeț cu fasole albă, pentru că aceasta, în popor, simbolizează puritatea sufletului.
  2. Pe masă, în dimineața zilei de 24, la micul-dejun, nu trebuie să lipsească peștele pentru a fi sprinteni și a ne mișca „ca peștele prin apă” tot anul care vine.
  3. În ziua de Crăciun nu se dă cu mătura pentru a nu alunga norocul din familie și din gospodărie.

 

 

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.