Lumea la zi

Cât de real ar putea fi un război militar între Grecia și Turcia? Motivele pentru care Erdogan ar declanșa un atac

Erdogan, Sursă foto: Times of Israel
Sursă foto: Times of Israel

În ultimele ieșiri în presă, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, împreună cu alți demnitari de rang înalt din „Țara Semilunei”, au făcut mai multe declarații controversate, prin care lansează atacuri împotriva Greciei. Însă, aceste agresiuni verbale, conform analiștilor turci, se pot transforma chiar într-un conflict militar.

Discuțiile privind o confruntare militară dintre cele două state sunt prezente în spațiul public de foarte mulți ani, însă, pe fondul declanșării războiului în Ucraina de către Vladimir Putin, acestea tind să se acutizeze.

Michael Robin încearcă, într-o analiză pentru rețeaua American Enterprise Institute, să sublinieze faptul că un război militar între Grecia și Turcia este cu adevărat posibil, ținându-se seama de istoricul conflictelor militare pe care turcii l-au înregistrat până în zilele noastre cu Armenia, Cipru sau Irak.

Punând în contextul actual aceste evenimente și urmărind ceea ce se întâmplă acum în presa turcă, mai mulți analiști geo-politici iau în serios amenințările tot mai intense ale oficialilor de la Ankara la adresa Greciei. Chiar dacă europenii erau obișnuiți cu această relație tensionată dintre greci și turci, potrivit analizelor, există patru motive care actuala criză este periculoasă, notează grecii de la IN, citați de Hotnews.

4 motive pentru care Turcia ar ataca Grecia

În primul rând, Erdogan este un politician care urmărește să servească intereselor țării sale. Astfel, acesta, împreună cu alți oficiali din cadrul administrației turcești, declară că mai multe insule aflate la est de linia mediană din Marea Egge aparțin Turciei. De altfel, avioane turcești survolează regulat spațiul aerian al acestor insule, care aparține Greciei.

În al doilea rând, în ultimii 5 ani, economia Turciei se află pe o pantă descendentă. Acest lucru a dus la o creștere a inflației de 80% și, totodată, la deprecierea monedei naționale (lira turcească) cu peste 80%. Astfel, potrivit analiștilor, Erdogan, prin declanșarea acestui război, ar putea distrage atenția populației de la problemele interne.

În al treilea rând, apropierea alegerilor prezindențiale din Turcia de anul viitor îi face pe simpatizanții relațiilor dintre SUA și „Țara Semilunei” să accentueze în presă ideea unui război armat împotriva Greciei, pentru a-l putea înlătura mai ușor pe Erdogan de la putere. Însă, mai mulți analiști avertizează că Erdogan, simțind o eventuală pierdere a alegerilor din datele sondajelor, va declara stare de urgență națională, prin care va putea amâna alegerile prezidențiale. În plan ar fi ca după acest lucru, Erdogan să înceapă conflictul militar cu Grecia.

În cel de-al patrulea rând, administrația americană condusă de președintele SUA, Joe Biden, nu a știut să gestioneze o relație comercială bună cu statul condus de Erdogan. Astfel, după ce vânzarea de avioane F-35 către Turcia a eșuat, americanii le-au putut oferi în schimb doar avioane de luptă de tip F-16, care sunt de o calitate mult inferioară celor trecute inițial în contract.