Info

Câștig important la pensie pentru milioane de români. S-a aflat câți bani primește un român care a contribuit la Pilonul II

Pensie
Sursa foto Playtech.ro

O serie de calcule recente făcute de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat arată cât a câștigat în 15 ani de contribuție la Pilonul II un român care a primit un salariu mediu pe economie. Conform informațiilor, aceștia beneficiază în prezent de un venit suplimentar de 5.900 de lei, fiind practic mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a sistemului.

Calculele APAPR arată că randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând practic din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung din România dintre toate cele accesibile cetățenilor de rând, cu toate că în ultimii ani țara noastră a trecut prin numeroase crize economice și fluctuații de pe piețele financiare.

În prezent, aproximativ 870.000 de români au acces online la contul lor de pensie privată Pilon II, acolo unde își pot consulta oricând valoarea la zi și istoricul contribuțiilor. Numărul acestora a crescut cu 11% în anul 2022. În același timp, 650.000 de români au solicitat administratorilor să primească exclusiv în format electronic, pe e-mail, scrisoarea de informare anuală, restul primind în continuare informațiile prin poștă.

Câștig de aproape 6.000 de lei pentru un român cu salariu mediu care a contribuit 15 ani la Pilonul II

Astfel, informațiile prezentate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat arată strict situația unui român cu salariul mediu pe economie care a contribuit lună de lună la Pilonul II din mai 2008 până la începutul lui 2023. Situație este totuși mai complicată în condițiile în care Pilonul II a avut o creștere constantă timp de 14 ani și o scădere în 2022, din cauza crizelor provocate de pandemie și de războiul dus de Rusia în Ucraina. Totuși, datele compară, în medie, acumularea în Pilonul II cu valorificarea acelorași sume în alte moduri, adică dacă ar fi fost depuse în depozite bancare în lei, dacă ar fi fost actualizate doar cu rata inflației sau dacă ar fi fost folosite pentru a acumula euro.

Practic, în cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II a ajuns la valoarea de 22.406 lei, în timp ce suma acumulată, adică media tuturor fondurilor, se ridică la 28.305 lei. În cele din urmă, diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele.

Datele arată că acesta este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro în această perioadă de timp.

Bani fondul de pensii
APAPR se laudă cu stabilitatea Pilonului II de pensii private

Totuși, cum APAPR este asociația care întrunește toate fondurile private de pensii din România, prin aceste calcule, instituția vrea să demonstreze soliditatea și stabilitatea Pilonului II de pensii private, precum și faptul că, dincolo de scăderile conjuncturale din 2022, Pilonul II a generat pe toată durata de funcționare câștiguri investiționale importante în beneficiul celor aproape 8 milioane de români din sistem. Totuși, rămâne de văzut cum va evolua situația anul acesta și în următorii ani, existând riscul ca aceste câștiguri să scadă dacă fondurile private vor mai pierde din profitabilitatea investițiilor.

Care este procedura pentru a afla fondul privat la care suntem afiliați

Procedura pentru a afla fondul privat din Pilonul II de pensii la care luăm parte cu contribuțiile noastre, trebuie completat un formular dezvoltat de ASF, care durează aproximativ 30 de secunde, cu numele complet și CNP. Ulterior, participantul poate lua legătură cu administratorul fondului său de pensii pentru a afla o serie de detalii suplimentare cum ar fi suma disponibilă în cont și condițiile impuse.

Totuși, românii care contribuie la aceste fonduri trebuie să transmită constant copii după documentele de identitate, atunci când acestea sunt schimbate, să solicite datele de acces online, adică numele utilizatorului și parola și să solicită singuri transmiterea scrisorii de informare anuală doar pe e-mail, fără să mai fie nevoie și de varianta pe hârtie.