Infofinanciar > Info > „Casa Verde”, un fel de ”Fata Morgana”. Se vorbește mult, se face puțin, cu tendința spre zero
Info

„Casa Verde”, un fel de ”Fata Morgana”. Se vorbește mult, se face puțin, cu tendința spre zero

panouri-fotovoltaice
Foto: enelx.com

România  a ajuns țara vorbelor în vânt. Subiectul fotovoltaicelor este o mină de aur când este vorba despre declarații sforăitoare despre un viitor miraculos, cu energie pentru toată lumea. E drept, se folosește și multă hârtie, tot degeaba…

Uite-l, nu e!

Zeci de mii de dosare au fost depuse încă de la începutul anului pentru montarea de panouri fotovoltaice, în fantomaticul program „Casa Verde”. Povestea, însă, stagnează big time.Cică, dosarele sunt în așteptare.

Chiar dacă bugetul pentru finanțare s-ar putea suplimenta la un miliard de euro, autoritățile se împiedică în proceduri greoaie, care cresc riscul ca totul să fie amânat, iar banii pierduți.

Evaluarea dosarelor nici măcar nu a început. Legenda spune că, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, cei interesați vor putea obține o finanțare de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar suma nu poate depăși 20.000 de lei. La cum se mișcă lucrurile, fără un ajutor din afară, Casa Verde are mari șanse să rămână doar un vis frumos. Dar, de ce nu se mișcă.

11 pentru 45.000

Se pare că Administraţia Fondului pentru Mediu s-a blocat în analiza multelor dosare, între birocrație și lipsă de personal. Se aude că doar 11 persoane se ocupă de analiza zecilor de mii de dosare, deși în cadrul instituției figurează 239 de angajați.

În anunțul făcut inițial de autorități au fost prezentate cinci etape, începând cu 28 iulie și terminând cu 24 noiembrie. Însă aceste termene ar putea fi decalate, cu riscul de a pierde finanțarea care ar putea ajunge la un miliard de euro, bani europeni.

Și Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a criticat lentoarea cu care se desfășoară programul. El afirmă că este nevoie ca Administraţia Fondului pentru Mediu să găsească o soluţie privind simplificarea procedurilor de evaluare a dosarelor.

Pe cont propriu

Dacă în prima ediție a programului cei mai mulți au optat pentru instalarea unor sisteme cu puterea minimă prevăzută de AFM, 3 kW, în prezent majoritatea optează pentru putere dublă, spune el. Și alți instalatori confirmă tendința.

Majoritatea solicitanților vor montarea unor sisteme de 5kW sau chiar 6kW, la o valoare totală de 30.000 – 40.000 de lei, ceea ce înseamnă că și contribuția lor proprie va crește, finanțarea de la stat fiind de doar 20.000 de lei.

Dificultatea cu care decurge întreg procesul – de la depunerea dosarului la aprobare, implementare și decontarea abia ulterioară a banilor – a determinat unele firme specializate în montarea de panouri fotovoltaice să ocolească din start programul AFM.

De altfel, pe rețelele sociale există mai multe grupuri dedicate montării acestor sisteme, unde românii schimbă constant informații, financiare și tehnice, despre investițiile făcute. Fără nicio trimitere la programul autorităților.