Infofinanciar > Info > Birocrația lovește din nou România! Ministrul Mediului depășit de situație, dosarele depuse pentru panourile solare sunt prea greu de analizat
Info

Birocrația lovește din nou România! Ministrul Mediului depășit de situație, dosarele depuse pentru panourile solare sunt prea greu de analizat

panouri solare
sursa ideipractice.ro

Administraţia Fondului pentru Mediu are în analiză 45.000 de dosare. Românii s-au înscris în număr mare în programul Casa Verde, prin care statul îi ajută pe cetățeni să-și monteze panouri solare. Însă totul s-a oprit la dorință. Fără mirare, răspunsurile vin cu mare întârziere, în timp ce majoritatea oamenilor sătuli, renunță la proiecte. 

Ministrul Mediului se declară depășit de situație și susține că, până la începerea programului Casa Verde, sistemul de evaluare trebuie simplificat. Sesiunea de început a acestui program ar putea începe în luna iulie. 

 „Aceste proceduri de evaluare sunt extrem de complicate în momentul în care primim zeci de mii de dosare. Probabil că la următoarele sesiuni vom primi sute de mii de cereri. Este motivul pentru care am solicitat AFM să găsească soluții mai simple, fără multe documente și cu viteza de implementare mai mare pentru că la această avalanșă de solicitări pe panouri fotovoltaice, instituția nu va face față dacă nu simplifică foarte mult și dacă nu reduce mult procedurile birocratice. Săptămâna trecută a fost finalizat sistemul informatic care va ușura evaluarea dosarelor, dar chiar și în aceste condiții va dura luni de zile dacă nu simplificăm procedura.” declară Tanczos Barna, Ministrul Mediului.

Casa Verde cu personal insuficient și proceduri prea complexe de evaluare a dosarelor

Nu cu mult timp în urmă AFM se plângea și de personalul insuficient pe care îl are.

Așadar, aceștia declarau că „pentru a urgenta procesul de analiză, ținând cont de personalul insuficient de care dispunem, AFM a demarat o procedură de achiziție publică pentru servicii de evaluare, care este în desfășurare, instituția aflându-se în proces de verificare a ofertelor depuse.”

„La momentul actual sunt în desfășurare demersuri pentru adaptarea aplicației informatice dedicate, ținând cont că evaluarea se realizează informatizat, prin intermediul acesteia. Necesitatea adaptării aplicației a rezultat și din punerea în concordanță a acesteia cu ultimele modificări ale ghidului de finanțare. Precizăm că bugetul AFM va asigura suma necesară pentru toate dosarele de finanțare depuse care îndeplinesc criteriile de eligibilitate conform ghidului de finanțare”, susțin reprezentanții AFM.