Lumea la zi

Casa Albă ridică embargoul Ciprului privind cumpărarea de armament! Ankara: „Decizia va duce la o cursă a înarmării pe insulă”

ipa.news
FOTO: ipa.news

Regimul lui Erdogan prin Ministerul de Externe condamnă decizia Statelor Unite de a ridica embargoul asupra vânzărilor de armament către Cipru. Anunțul oficial făcut de secretarul de stat american Antony Blinken prin care s-au eliminat restricțiile Ciprului de cumpăra armament sau de a-și dezvolta domeniul apărării a creat indignare în rândurile politicienilor de la Ankara. Decizia va intra în vigoare începând cu anul fiscal 2023.

Washingtonul a impus embargou, Ciprului în anul 1987 pentru a încuraja o unificare a insulei și a fost ridicat parțial în Septembrie 2020. Secretarul de stat Antony J. Blinken a stabilit și a certificat în fața Congresului că Republica Cipru a îndeplinit condițiile necesare, conform legislației relevante, pentru a permite aprobarea exporturilor, reexporturilor și transferurilor de articole de apărare”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

”Comunitatea internațională, inclusiv SUA, ar trebui să reafirme egalitatea suverană și statutul internațional egal al poporului cipriot turc, care au fost, de asemenea, confirmate prin Acordurile din 1959-60, și să acționeze în consecință”, a mai declarat oficialul american.

Casa Albă, dă undă verde Ciprului pentru a-și cumpăra armament, Ankara răspunde : ”va duce la o cursă a înarmării pe insulă”

Politica americană impune refuzul exporturilor, reexporturilor sau transferurilor de articole de apărare către Cipru, cu excepția cazului în care președintele stabilește și certifică în fața comisiilor din Congres că autoritățile de acolo cooperează cu Washingtonul pentru a pune în aplicare reglementările împotriva spălării banilor și reformele de supraveghere a reglementărilor financiare.

Oficialii turci sunt de pare că măsura pe care au lut-o reprezentanții de la Casa Albă ”va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de a rezolva problema Ciprului”. Potrivit comunicatului emis de diplomația turcă, ridicare emabragoului ” „va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei”.

De-a lungul istoriei, Turcia a fost un actor politic important în bazinul Mării Mediteranei și a căutat să-și impună hegemonia regională. Prin urmare, Ankara solicită Wahingtonului să își reconsidere poziția și să opteze pentru o politică echilibrată față de parțile din Cipru. Încă din anul 1974 micuța insula este disputată între etncii greci și cei turci, sudul Ciprului este condus de o administrație elenă și recunoscută de Uniunea Europeană ca stat membru în timp ce doar Ankara recunoaște suveranitatea Republiicii Ciprului de Nord.

Președintele cipriot Nicos Anastasiades a salutat pe Twitter anunțul SUA și l-a catalogat ca fiind o „decizie istorică, care reflectă relația strategică în plină dezvoltare dintre cele două țări, inclusiv în domeniul securității”. Replica Ankarei a venit prin  Ministerul turc de externe care a declarat că va „continua să ia măsurile necesare pentru existența, securitatea și seninătatea ciprioților turci, prin toate mijloacele”, potrivit aa.com.tr