Infofinanciar > Info > Bani de la Guvern pentru familiile românești. Cine poate beneficia de bani și ce sume sunt puse în joc
Info

Bani de la Guvern pentru familiile românești. Cine poate beneficia de bani și ce sume sunt puse în joc

bani sursa foto Capital
Sursa foto: Capital

Guvernul României oferă un nou ajutor tinerilor care doresc să-și întemeieze o familie. Aceștia se pot bucura de credite de până la 75.000 de lei pentru nuntă, botez sau pentru cumpărarea unei mașini.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) condus de Gabriela Firea, a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență. Acesta va putea fi accesat de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și care au venituri până la maximum 7.500 de lei net per familie.

Proiectul de lege „Family Start” este garantarea unui credit în valoare de 75.000 de lei. Acesta este oferit în proporție de 80% de către stat. 

Banii sunt atribuiți o singură dată

Creditul pentru familie va fi acordat o singură dată și va avea valoarea maximă de 75.000 de lei, exceptând dobânzile și comisioanele bancare. Restituirea creditului se va face pe o perioadă de maxim 10 ani.

Banii vor putea fi folosiți pentru costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de familie, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000; solicitarea decontării se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul. De asemenea, pot fi folosiți pentru plata pentru tinerii părinți căsătoriți a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură; pentru plata taxelor de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și a cheltuielilor de transport pentru deplasări. Creditul poate fi alocat și pentru plata chiriei maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății, dar și pentru avansul din achiziția unei locuințe.

Programul „Student Invest”

Este prezentat și programul național „Student Invest” care este garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 de lei. Prin acesta, Guvernul dorește să înlesnească drumul tinerilor către o carieră de succes. Printr-un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 31 de ani, înscriși în învățământul superior autorizat, vor putea primi finanțare pentru studii. Un student poate accesa suma de 50.000 lei o singură dată.

Autoritățile amintesc de necesitatea stimulării și susţinerii tinerilor în procesul de formare în vederea asigurării unui nivel ridicat de pregătire profesională, de cultură şi educaţie pentru a se integra armonios în societate. Totodată este și necesitatea asigurării condiţiilor de creştere a ocupării şi a mobilităţii forţei de muncă în rândul tinerilor precum şi a celor de îmbunătăţire a calităţii condiţiilor de perfecţionare profesională. Nivelul ratei șomajului este în creștere, atingând o valoare de 19%.