Infofinanciar > Lumea la zi > Carolina de Nord interzice avortul după 12 săptămâni de sarcină! Veto-ul guvernatorului ar putea fi în zadar
Lumea la zi

Carolina de Nord interzice avortul după 12 săptămâni de sarcină! Veto-ul guvernatorului ar putea fi în zadar

avort lege
sursă foto nyt

Senatul statului Carolina de Nord din SUA, controlat de republicani, a adoptat joi o lege care ar interzice majoritatea avorturilor după 12 săptămâni de sarcină, împreună cu mai multe reguli care ar îngreuna procedura medicală.

Guvernatorul democrat Roy Cooper a promis că se va opune prin veto proiectului de lege, dar supermajoritatea republicană din legislativ ar putea trece peste el.

Legea a fost adoptată în mai puțin de 48 de ore

Măsura a trecut rapid prin legislativ în această săptămână, trecând de ambele camere prin voturile partidelor la mai puțin de 48 de ore după ce a fost introdusă. Camera de Stat a avansat proiectul de lege miercuri, după ce a fost introdus marți seara.

Cooper a declarat anterior că intenționează să se opună prin veto la această legislație „extremă”, dar dacă toți membrii votează în conformitate cu liniile de partid, legislatorii republicani ai statului Carolina de Nord au suficiente voturi în ambele camere pentru a anula orice veto al lui Cooper.

Republicanii din Carolina de Nord au obținut o supermajoritate de veto luna trecută, atunci când reprezentanta statului, pe atunci democrată, Tricia Cotham, a schimbat partidul. Cotham, care a făcut campanie în favoarea dreptului la avort în calitate de democrată, a votat pentru proiectul de lege. Ea a sponsorizat, de asemenea, legislația la începutul acestei sesiuni pentru a codifica cazul Roe vs. Wade.

În martie, legislativul de stat a trecut peste veto-ul guvernatorului asupra unui proiect de lege care face acum legală cumpărarea unei arme de foc fără permis în acest stat.

Cooper și-a dublat promisiunea de a se opune veto-ului la interzicerea avortului într-o declarație video postată joi pe Twitter și a făcut apel la o mână de republicani, inclusiv la Cotham, să își respecte promisiunile din campanie. „O serie dintre ei au promis alegătorilor lor că vor proteja drepturile reproductive ale femeilor”, a declarat Cooper joi seara la Wolf Blitzer de la CNN. „Vrem să le cerem să își respecte aceste promisiuni”.

„Acesta este genul de lucru care se întâmplă atunci când lași politicieni de dreapta să intre în sala de examinare cu femeile și medicii lor”, a spus el, adăugând că „vom lucra în următoarele zile pentru a ne asigura că avem un republican care se va ridica și va vota”.

Excepție de 20 de săptămâni în cazurile de abuz sexual și incest

Proiectul de lege 20 al Senatului, denumit „Legea privind îngrijirea femeilor, copiilor și familiilor”, ar interzice oricărui medic autorizat să efectueze avorturi chirurgicale după a 12-a săptămână de sarcină. Acesta ar prevedea excepții în caz de viol și incest până la 20 de săptămâni de sarcină sau în cazul unei „anomalii care limitează viața” până la 24 de săptămâni. Conform proiectului de lege, procedura ar putea fi efectuată de un medic dacă acesta stabilește că avortul este necesar pentru a evita moartea, „fără a include afecțiunile psihologice sau emoționale”.

Conform legislației actuale a statului, avorturile sunt legale până la 20 de săptămâni de sarcină. O reducere la 12 săptămâni ar fi semnificativă, dar mai puțin restrictivă decât alte state conduse de GOP care au adoptat recent interdicții de șase săptămâni sau aproape totale asupra procedurii.

În plus, proiectul de lege ar interzice oricărui furnizor de servicii medicale care se opune avortului „din motive morale, etice sau religioase” să i se ceară să participe la proceduri medicale care ar avea ca rezultat un avort.

„Refuzul unui medic, al unei asistente medicale sau al unui furnizor de asistență medicală de a efectua sau de a participa la aceste proceduri medicale nu va constitui un motiv de despăgubire pentru refuz sau pentru orice acțiune disciplinară sau orice altă acțiune recriminatorie împotriva medicului, asistentei medicale sau furnizorului de asistență medicală”, se afirmă în proiect.

De asemenea, aceasta solicită examinarea în persoană a medicilor care doresc să prescrie sau să administreze medicamente care induc avortul și ar interzice persoanelor din stat să trimită prin poștă astfel de medicamente unei femei însărcinate. Proiectul de lege ar impune ca medicii să confirme că „vârsta gestațională probabilă” a fătului nu depășește zece săptămâni, înainte de a semna un avort medicamentos.

Acest lucru vine în contextul în care o bătălie juridică pe tema mifepristonei, un medicament utilizat în multe avorturi nechirurgicale, se profilează la Curtea Supremă a SUA. Legislația propusă de Carolina de Nord include, de asemenea, noi sancțiuni semnificative pentru medicii care nu aderă la noile reguli.

Carolina de Nord a fost un refugiu pentru femeile care căutau servicii de avort, deoarece statele din sud au înăsprit restricțiile după ce Curtea Supremă a trimis problema dreptului la avort înapoi la state.

Liderii democrați din întregul stat se pronunțaseră împotriva proiectului de lege și, la fel ca Cooper, au spus că este prea extrem. Reprezentanta SUA Deborah Ross a declarat că proiectul de lege este „extrem și nu corespunde nevoilor femeilor și voinței oamenilor”.

Grupul anti-avort Susan B. Anthony Pro-Life America a lăudat legislația, spunând că aceasta va „diminua turismul avorturilor în acest stat”.