Info

Carnea de porc își dublează prețul! La ce să ne așteptăm pentru Sărbători

sursa freepik.com
sursa foto freepik.com

În perioada sărbătorilor, se preconizează o creștere a prețului pentru carnea de porc cu până la 50 de procente. Doar 15% la din consumul de carne de porc provine din România, o cantitate care nu este suficientă în condițiile unei cereri ridicate.

În contextul majorării prețurilor pentru energia electrică și a furajelor, fermierii anunță că prețul pe kilogram la carnea de porc se poate chiar dubla. Cu atât mai mult, perioada sărbătorilor, când cerea este foarte mare, poate contribui totodată la majorarea prețului cărnii de porc.

Prețul va sări de standardul european

Fermierul Dimitrie Muscă a declarat, conform Antena 3, că prețurile cărnii de porc din România le vor egala pe cele la nivel european: „Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jur de 10 euro, ceea ce înseamnă aproximativ 50 de lei. Doar că la noi, minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet”, spune fermierul.

„Dacă mai producem astăzi 15% din carnea de porc, dar și acest procent se va diminua în mod drastic din cauza faptului că pesta porcină face în continuare ravagii în țara noastră. Citeam că, din 280 de porci mistreți împușcați, 39 au ieșit pozitivi, ceea ce înseamnă că aceștia infectează în continuare.”

Fermierii doresc intervenția statului

„Pe de altă parte, dacă nu se intervine la prețul imputurilor pe care noi le folosim la creșterea animalelor, că-i porc, că-i vită și așa mai departe, ne duce, vrând-nevrând, în alte condiții. Nu reușim să rezistăm. Ar trebui să intervină statul”, a declarat acesta.

La momentul actual, un kilogram de mușchi sau cotlet de porc costă în jur de 30 de lei, iar cotletul și pulpa de porc, 25 de lei. În perioada sărbătorilor, este posibil să plătim chiar dublu pentru aceste produse, având în vedere cerea ridicată în special în perioada Crăciunului.

Criza energetică și inflația ridicată afectează toate sectoarele economice atât la nivelul producției naționale, cât și la importurile și exporturile dintre țările membre ale Uniunii Europene.