Info

România, ținta principală a focarelor de pestă porcină. Vaccinul care ne-ar putea salva de importuri

evz.ro
FOTO: evz.ro

Pesta porcină africană revine. Se pare că partea de est a continentului european este cea mai afectată. Recent au fost descoperite anumite focare care are ar putea provoca  o răspândire mult mai rapidă a virsului, conform agenției de presă AFP, citată de Agerpres.

Încă de la începutul anului, au fost descoperite 285 de focare de pestă porcină africană care s-au răspândit în crescătoriile din Europa. Până la 1 septembrie au fost anunțate 71.000 de cazuri.

Nici România nu a scăpat, în momentul de față au fost raportate aproape 200 de focare.

“Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, a susținut Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală.

285 de focare de pestă porcină au fost înregistrate în Europa de la începutul anului

Un număr de 285 de focare de pestă porcină africană a fost înregistrat, de la începutul anului, în fermele din Europa, iar numărul raportat de OIE (organizația monmdială pentru sănătate animală) este de ordinal zecilor de mii. Aproape 71000 de cazuri au fost anunțate până la 1 septembrie.

Virusul se răspândește rapid mai ales în partea de est a Europei, în România unde sunt raportate 197 de focare, în Republica Moldova dar și în vestul Federației Ruse, unde au fost semnalate cinci noi focare doar în cursul săptămânii trecute.

Maladia a ajuns și în Italia, în zona Capitalei ,Roma, la începutul lunii iulie dar și în Germania în luna mai.

În luna iulie au mai fost raportate alte două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală și saxonia inferioară, unde au fost sacrificate peste 2800 de capete. Deși virusul se extinde rapid, Franța, Belgia, Olanda dar și Luxembrug nu au raportat niciun caz de pestă porcină.

Pesta porcină, în lipsa unui tratament adecvat,este mortal pentru animale. Singurul remediu pentru a evita răspândirea virusului este sacrificarea.

Prin urmare, PPA reprezintă o amenințare serioasă pentru industria cărnii din Europa ” primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an”, afiram Autoritatea Europeană pentur Sigurnața Alimentară (EFS)m undeva la finalul lunii iulie.

În acest sens, EFSA, îngrijorată de rapiditatea cu care se răspândește pesta, s-a văzut nevoită să lanseze o a treia campanie de comunicare cu 18 țări europene pentru a-i pune în temă pe medicii veterinari dar și pe pasopnații de vânătoare, cu modul de propagare a maladiei.

OIE, supraveghează în mod special situația din Ucraina, din cauza faptului că au apărut două focare în iunie iar un al treilea a fost raportat în luna iulie. Din cauza mișcărilor de populație, pe fondul războiului, oamenii sunt nevoiți să-și abandoneze animalele, iar medicii veterinari nu mai au acces în anumite zone. Toți acești factori duc la o răspândire mai accentuată a malariei.

PPA nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor, însă pentru porcine este fatală. Boala s-a răspândit din Africa după care a pătruns în Europa și a Asia. Sute de milioane de poricu au fost sacrificați, fapt ce a modificat industria globală a cărnii.

Vietnam anunță că au dezvoltat un vaccin împotriva pestei

Pesta a lovit teritoriul european în anul 1960, la un moment dat a fost eradicată, urmaând să reapară în 2007 în Georgia. OIE cataloghează această malarie ca fiind o amenințare mondială. 564 de focare au descoperite din luna inaurie și până în septembrie. Majoritatea cazurilor au fost raportate pe continentul european și într-o foarte mică măsură pe continentul asiatic.

Modul de transmitere a virusului se realizează prin produsele infectare, chiar și un balam sandwich cu salam poate accentua fenomenul de răspândire.

39 de țări au fost afectate după 2020 de PPA iar unele state europene au reulit să eraducheze malaria Belgia și Cehia.

În luna iunie, Vietnamul a susținut că au reușin în premieră să dezvolte un vaccin care să pună capăt PPA.

În acest sens Gregorio Torresa a declarat că este nevoie de o coordonare internațională, existența vaccinului nu ar fi de ajuns, acesta a declarat:

”Ar fi un instrument bun, dar nu este unica soluţie”, a avertizat Gregorio Torres. “Trebuie îmbunătăţită coordonarea internaţională, biosecuritate, trebuie consolidate capacităţile veterinare ale ţărilor şi continuată prevenţia în rândul crescătorilor, conform economedia.ro