Infofinanciar > Info > Care sunt joburile viitorului? Piața muncii va suferi schimbări majore
Info

Care sunt joburile viitorului? Piața muncii va suferi schimbări majore

Piata muncii sursa foto Playtech.ro
Piata muncii sursa foto: Playtech.ro

În următorii ani piața muncii se va schimba radical. Jumătate din programul de lucru al angajaților va fi automatizat.

Digitalizarea accelerată a pieței muncii a fost adusă de pandemia de COVID-19 în companii. A avut un impact profund asupra societății locale, alimentând economia la cerere și deschizând o perioadă în care personalizarea produselor și serviciilor este fără precedent, susțin companiile specializate în recrutare și managementul resurselor umane din cadrul Asociației Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU).

 Acest sector este unul de interesat pentru angajați și companii. Pe tot parcursul perioadei profesionale, angajații se află într-un proces de învățare continuu, iar angajatorii sunt obligați să ofere mai multă atenție nevoilor personale și profesionale ale angajaților, prezintă  raportul Trends Shaping the Future of Work realizat de confederația patronală Concordia.

Schimbări masive pe piața muncii

Schimbările de pe piața muncii și din economia locală pun multă presiune pe companii și angajați, este de părere Bogdan Gabor, președinte AFSRU și country manager Lugera&Markler România.

„Pentru consumatori acesta este paradisul. Tot ce vor, când vor. Pentru cei care prestează aceste servicii, situaţia nu este cu siguranţă facilă şi necesită un efort susţinut din partea companiilor şi a angajaţilor acestora pentru a menţine disponibilitatea 24/7“, a declarat Gabor.

Trăind în era tehnologiei, transformarea digitală este unul dintre subiectele de interes din ultima vreme, cu repercusiuni la nivelul educației, al muncii și al sănătății. 

Timpul de lucru poate fi scăzut la jumătate pentru angajați

Conform unui studiu realizat de McKinsey, în România, timpul de lucru ar putea fi automatizat cu aproximativ 50-54%, față de Ungaria unde procentul este de 49%, iar în Slovacia de 48-53%.

Până în 2030, cu ajutorul tehnologiei actuale, circa 4- 4,4 milioane de joburi ar putea fi automatizate.

Sectoarele în care tehnologia atinge un nivel mediu sunt producția, retail, finanțe și servicii profesionale. Un procent mai scăzut de digitalizare îl au transporturile, sănătatea și educația.

Reconversia profesională face parte din soluție

Automatizarea a avut mai multe efecte: apariția unor joburi, dar și dispariția altora. World Economic Forum susține că până în 2025, 97 de milioane de locuri de muncă vor fi create, iar 85 de milioane vor dispărea. 

Angajații sunt nevoiți să dobândească o serie de cunoștințe despre digitalizare pentru a putea susține schimbările care vor apărea.

Procentul de digitalizare în România nu este așa de ridicat, fiind doar de 6%, cu 14 procente sub media europeană. Cu toate că, România se află pe locul 4 ca număr de absolvenți de IT, lipsa specialiștilor restrânge capacitatea țării de inovație și maximizare a beneficiilor aduse de transformarea digitală, susține Mediafax.

Analiza Concordia prezintă faptul că 40% din românii cu studii superioare locuiesc în străinătate.

6 din 10 antreprenori români spun că vor să angajeze muncitori străini. Aproximativ 100.000 de emigranți urmează să intre pe piața locală a muncii în 2022,pentru a putea susține anumite sectoare, precum construcții și restaurante.