Infofinanciar > Esential > Evusheld, arma totală. COVID-19 nu mai sperie globul!
Esential Lumea la zi

Evusheld, arma totală. COVID-19 nu mai sperie globul!

Evusheld, arma totală. COVID-19 nu mai sperie globul!
Foto: kadk.com

COVID – 19 și-a găsit nașul. Medicamentul Evusheld, dezvoltat de compania AstraZeneca, a redus riscul de a dezvolta forme simptomatice ale COVID-19 cu 77% în cadrul analizei primare și cu 83% în analiza intermediară la șase luni.

Protecție pe șase luni

Cercetătorii care au studiat medicamentul pe mai mult de 5.000 de persoane au constatat că o singură doză administrată intramuscular poate oferi protecție pentru cel puțin șase luni.

Studiul clinic de fază III Provent scoate în evidență că medicamentul pentru prevenirea bolii COVID poate fi recomandat persoanelor care au cancer, pacienților cu transplant sau oricărei persoane care urmează un tratament cu medicamente imunosupresoare. Peste 75% dintre participanții la studiu aveau inițial boli care îi supuneau unui risc crescut de a face o formă severă de COVID-19 în cazul unei infectări.

Medicamentul Evusheld a fost în general bine tolerat în studiul Provent și nu au fost identificate aspecte care țin de siguranța pacientului. Cea mai frecventă reacție adversă a fost reacția la nivelul locului de injectare înregistrată la 2,4% din cei cărora li s-a administrat medicamentul și la 2,1% din participanții din grupul placebo.

Evusheld și Statele Unite

Evusheld (cunoscut anterior drept AZD7442), o combinație de anticorpi cu acțiune prelungită, a fost autorizat pentru utilizare în caz de urgență în SUA pentru profilaxia (prevenirea) pre-expunere la COVID-19.

Evusheld® este o combinație de doi anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită și este singura terapie cu anticorpi monoclonali autorizată în SUA pentru profilaxia pre-expunere la COVID-19 și singurul anticorp COVID-19 administrat în doză unica intramuscular (150 mg tixagevimab și 150 mg cilgavimab).

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat EUA (Emergency Use Authorization) pentru Evusheld® pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 la adulți și adolescenți (cu vârsta de 12 ani și peste, care cântăresc 40 kg sau mai mult) cu status imunitar compromis moderat până la sever din cauza unei afecțiuni medicale sau a terapiei imunosupresoare și care ar putea să nu dezvolte un răspuns imunitar adecvat la vaccinarea COVID-19, precum și pentru acele persoane pentru care vaccinarea COVID-19 nu este recomandată.

Americanii cumpără en gros

Guvernul SUA a anunţat că a fost de acord cu achiziţionarea a 500.000 de doze suplimentare de Evusheld. Acestea se adaugă celor 700.000 de doze de Evusheld deja convenite pentru cumpărare cu guvernul SUA. Livrarea acestor 500.000 de doze suplimentare, este anticipată în primul trimestru al anului 2022.

Evusheld este destinat să protejeze cele mai vulnerabile populații, inclusiv imunodeprimati, care prezinta protecție limitată sau deloc de la vaccinuri și au în prezent puține opțiuni în fața creșterii rapide a cazurilor de COVID-19 observată în ultimele săptămâni, rămânand la risc crescut. Aproximativ 2% din populația globală este considerată cu un risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19.