Infofinanciar > Info > Care sunt cele mai importante programe cu fonduri europene pentru panouri fotovoltaice?
Info

Care sunt cele mai importante programe cu fonduri europene pentru panouri fotovoltaice?

Panouri solare, Sursă foto: eon
Sursă foto eon

Energia regenerabilă este unul dintre cele mai importante obiective ale Uniunii Europene, cu atât mai mult pe fondul crizei energetice de la momentul actual, oferind planuri de finanțare și fonduri europene țărilor membre pentru a face tranziția către surse de energie regenerabilă, precum energia solară. Panourile fotovoltaice sunt una dintre cele mai eficiente surse de energie regenerabilă și reprezintă una dintre principalele strategii pentru aprovizionarea Europei cu energie în perioada ce urmează.

Energia solară este o sursă de energie ieftină, curată, modulară și flexibilă. În prezent, este una dintre cele mai ieftine energii regenerabile de pe piață și cea mai accesibilă pentru gospodăriile europene. În 2020, 5,2% din producția totală de energie electrică a UE provenea din energia solară. Pe baza tendințelor actuale ale pieței, aceasta are potențialul de a satisface până la 20% din cererea de energie electrică a UE până în 2040.

REPowerEU, planul Uniunii Europene pentru independența energetică

După cum se afirmă în cadrul Dealului verde european și în planul REPowerEU, o desfășurare suplimentară a instalațiilor de energie solară reprezintă un pas esențial în tranziția UE către o energie curată și către neutralitatea climatică. În plus, creșterea absorbției acesteia reduce dependența noastră de combustibilii fosili importați.

Energia fotovoltaică (PV) transformă lumina solară direct în energie electrică prin crearea de tensiune sau curent electric. Politicile UE privind energia regenerabilă au contribuit la reducerea costurilor energiei solare fotovoltaice cu 82% în ultimul deceniu, în special datorită subvențiilor. Această reducere a stimulat cererea de energie solară, ceea ce a contribuit la transformarea acesteia într-una dintre cele mai competitive tehnologii de producere a energiei electrice din UE și una dintre cele cu cea mai rapidă creștere în domeniul energiei regenerabile: de la 52 GW de capacitate fotovoltaică totală instalată în 2011, UE a ajuns la aproape 160 GW în 2021.

REPowerEU este planul Comisiei Europene de a face Europa independentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, înainte de 2030, având în vedere situația din Ucraina.

Ce fonduri a alocat UE pentru panourile fotovoltaice

Sunt necesare investiții de 210 miliarde de euro până în 2027 pentru a elimina treptat importurile de combustibili fosili din Rusia, care îi costă în prezent pe contribuabilii europeni aproape 100 de miliarde de euro pe an.

Mecanismul de redresare și de reziliență (RRF) se află în centrul implementării Planului REPowerEU, oferind finanțare suplimentară din partea UE. Statele membre ar trebui să adauge un capitol REPowerEU la planurile lor de redresare și reziliență pentru a canaliza investițiile către prioritățile REPowerEU și pentru a implementa reformele necesare.

Statele membre pot utiliza împrumuturile rămase din RRF (în prezent 225 de miliarde de euro) și noile granturi din RRF finanțate prin licitarea cotelor din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, deținute în prezent în Rezerva de stabilitate a pieței, în valoare de 20 de miliarde EUR.

Alte surse de finanțare REPowerEU includ Fondurile politicii de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Mecanismul Conectarea Europei, Fondul pentru inovare, Finanțarea națională și a UE în sprijinul obiectivelor REPowerEU, Măsuri fiscale naționale, investiții private și ajutor de la Banca Europeană de Investiții.

Planul REPowerEU ar aduce capacitățile totale de producție de energie din surse regenerabile la 1 236 GW până în 2030, în comparație cu cele 1 067 GW până în 2030, prevăzute în cadrul planului Fit for 55 pentru 2030.

UE dorește dublarea cantității de energie solară produsă

Strategia UE privind energia solară va stimula dezvoltarea energiei fotovoltaice. Ca parte a planului REPowerEU, această strategie vizează aducerea a peste 320 GW de energie solară fotovoltaică nou instalată până în 2025, de peste două ori mai mult decât nivelul actual, și aproape 600 GW până în 2030. Aceste capacități suplimentare concentrate în avans înlocuiesc consumul a 9 miliarde de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual până în 2027.

În România, fondurile europene primite în cadrul proiectului REPowerEU se regăsesc în Măsura de investiţii 5, Componenta C.6 Energie, ca parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În 2022, peste 700 de companii au trimis către Ministerul Energiei prin PNRR proiecte de implementare a panourilor fotovoltaice.

Pentru instalarea de panouri fotovoltaice, companiile au putut solicita sprijin nerambursabil în valoare de  750.000 euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv), respectiv 425.000 euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.