Infofinanciar > Lumea la zi > O fabrică din Ucraina construiește un buncăr pe zi! Amenințarea este din ce în ce mai mare
Lumea la zi

O fabrică din Ucraina construiește un buncăr pe zi! Amenințarea este din ce în ce mai mare

buncar ucraina AP News
sursă foto: AP News

Jurnaliștii de la Associated Press au realizat un material despre fabrica din Ucraina care acum a început să realizeze buncăre. Aceasta este, de fapt, o uzină siderurgică din orașul Kryvyi Rih, chiar în centrul. Acest oraș este și cel natal al președintelui, Volodimir Zelenski.  

În loc să își desfășoare activitatea obișnuită de producere și reparare a echipamentelor miniere, unii muncitori ai acestei fabrici sunt acum ocupați cu construirea de buncăre metalice pentru trupele de pe front în bătăliile cu rușii. Compania ucraineană de minerit și metale Metinvest a lansat proiectul, iar muncitorii uzinei spun că sunt fericiți că contribuie la rezistența față de invazia Moscovei.

Cum sunt construite aceste buncăre?

Deocamdată, acest lucru înseamnă asamblarea materialelor prefabricate în adăposturi subterane folosind un proiect din epoca sovietică. Muncitorii fabricii au expediat deja 123 de structuri cu o lățime de 2 metri și o lungime de 6 metri în zone care includ provinciile Zaporiodjie și Donetsk din estul Ucrainei, două zone foarte afectate de pe urma confruntărilor. .

Fiecare adăpost necesită aproape 2 tone de oțel. Buncărele sunt construite pentru a rezista la proiectile cu calibre de până la 152 de milimetri, pot găzdui până la șase soldați și trebuie să fie îngropate la 1,5 metri sub pământ.

Ce spun muncitorii

„Aceste buncăre sunt folosite acum pentru ca soldații să se poată odihni, să ia o pauză de la activitatea de pe front”, a declarat Petro Zhuk, care conduce echipa de 40 de persoane care construiește adăposturile. Deși producția structurilor necesită 165 de ore de muncă, inclusiv prefabricarea, echipa sa poate construi unul pe zi, a spus Zhuk. Cele șase paturi din interior sunt făcute din lemn. De asemenea, adăpostul este prevăzut cu un loc pentru a pune o sobă portabilă, o podea dublă care poate fi folosită pentru a depozita arme și o ieșire care duce la suprafață, alături de o intrare la care se ajunge prin tunel, a explicat el.

Zhuk vorbește speră că trupele pe care el și echipa sa îi ajută vor găsi o confortul necesar în buncăre. „Cât timp se află înăuntru, ei nu-și pot face griji cu privire la un atac care ar putea avea loc în timp ce dorm”, a spus el.

Simbolul rezistenței

Metinvest deține, de asemenea, Uzina siderurgică Azovstal, o uzină asemănătoare unei fortărețe din orașul Mariupol, distrus și acum ocupat. În timpul lunilor în care Mariupol a fost sub asediu, civili și soldați s-au adăpostit acolo, iar ultima rezistență pe care forțele ucrainene au făcut-o pentru a apăra uzina a devenit un simbol al rezistenței împotriva invaziei Moscovei.

Într-un interviu acordat presei ucrainene, directorul general al Metinvest, Iurii Ryzhenkov, a declarat că schițele pentru buncăre au fost găsite în arhivele companiei, datând din perioada în care aceasta era o întreprindere sovietică. Pe atunci, fiecare fabrică trebuia să producă ceva pentru armată, a spus el.

Vitalii Yevzhenko, în vârstă de 54 de ani, un muncitor al uzinei implicat în asamblarea buncărelor, a declarat că el crede că ceea ce fac el și colegii săi este foarte important: „Acest lucru este pentru victoria Ucrainei. Cu cât se termină mai repede războiul, cu atât mai bine va fi pentru noi”, a spus el, citează AP.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.