Info

Care este cea mai lungă perioadă de bear market din istoria economică?

bear market sursa foto gobankingrates
Sursa foto: gabankingrates

Perioadele de bear market  fac parte din tendințele normale ale pieței și sunt un semn că valoarea acțiunilor scade pentru o perioadă lungă de timp. Două dintre cele mai grave piețe bear din istorie au fost aproximativ sincronizate cu recesiunile. Prăbușirea bursieră din 1929 a fost evenimentul central al unei piețe bear care a redus cu 89% valoarea indicelui Dow Jones Industrial Average în aproximativ trei ani.

Perioadele de bear market  fac parte din tendințele normale ale pieței și sunt un semn că valoarea acțiunilor scade pentru o perioadă lungă de timp.

Cea mai lungă perioadă de bull market a durat 929 de zile

Speculațiile galopante au creat o bulă de evaluare. Acest lucru a dus la declanșarea Marii Crize, cauzată în parte de Legea tarifară Smoot-Hawley și în parte de decizia Rezervei Federale de a limita speculațiile printr-o politică monetară restrictivă, care nu a făcut decât să agraveze scăderea bursieră.

Piața bear din 2007-2009 a durat 1,3 ani și a dus la o scădere a S&P 500 cu 51,9%. Economia americană a intrat în recesiune în 2007, însoțită de o criză tot mai mare a creditelor ipotecare cu risc ridicat, tot mai mulți debitori fiind incapabili să își îndeplinească obligațiile conform programului. În cele din urmă, această situație s-a transformat într-o criză financiară generală în septembrie 2008, instituțiile financiare de importanță sistemică (SIFI) din întreaga lume fiind în pericol de insolvență.

Colapsul complet al sistemului financiar global și al economiei mondiale a fost evitat în 2008 prin intervenții fără precedent ale băncilor centrale din întreaga lume. Suplimentările masive de lichidități în sistemul financiar, printr-un proces numit relaxare cantitativă (QE), au sprijinit economia mondială și prețurile activelor financiare, cum ar fi acțiunile, prin scăderea ratelor dobânzilor la niveluri minime record.

Aproape fiecare țară importantă a avut o piață bear în care prețurile acțiunilor au scăzut cu peste 80%, iar unele țări au avut scăderi de peste 90%. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 89% între 1929 și 1932, bursa din Grecia a scăzut cu 92,5% între 1999 și 2012, iar ajustată la inflație, bursa din Germania a scăzut cu peste 97% între 1918 și 1922.

Pierderea maximă a investiei poate fi de 100%

Singura consolare pentru investitori este că pierderea maximă a investiției lor este de 100%, iar o țară aproape a atins această distincție dubioasă. Cipru deține recordul pentru cea mai rea, dar nu cea mai lungă, perioadă de piață bear din toate timpurile, în care investitorii au pierdut peste 99% din investiția lor!

Piața bear de la începutul anilor 2000 a avut nevoie de 929 de zile pentru a atinge cel mai scăzut nivel. Asta înseamnă aproximativ doi ani și jumătate. Această piață bear a avut loc după creșterea uimitoare a acțiunilor legat de internet de la sfârșitul anilor 1990.

Potrivit Seeking Alpha – care a analizat fiecare piață bear din 1928 încoace – a doua cea mai lungă piață bear din toate timpurile a avut loc în 1973-74, când a durat 630 de zile, adică aproximativ 21 de luni. Bursa a pierdut aproximativ 48% în acea perioadă. A treia cea mai lungă piață bear, din 1980-82, a durat 622 de zile. O analiză separată realizată de ABC News a constatat că cea mai lungă piață bear a durat 61 de luni și s-a încheiat în martie 1942.