Lumea la zi

Bursa de la Moscova este în picaj din cauza referendumului de anexare. A fost înregistrată cea mai mică valoare de la începutul războiului

europafm.ro
FOTO: europafm.ro

Bursa de la Moscova a înregistrat o scădere de 9% după ce regimul de la Kremlin a anunțat ca va începe procedurile de anexare a regiunilor pro-ruse din estul și sudul Ucrainei, prin ”referendum”.

Cele mai mari scăderi ale Bursei de la Moscova, de când a început Războiul, au fost înregistrate în cursul zilei de astăzi. Indicele principal Moex a închis pe minus cu 8.84%, cu o cotă de 2, 215, 67 de puncte, în timp ce RTS a înregistrat o pierdere și mai mare, puțin peste 9%  și a încheiat ziua la 1, 154, 17 puncte.

Bursa de la Moscova a scăzut cel mai mult pe 24 februarie în momentul în care armata rusă a invadat Ucraina. Piețele au înregistrat pierderi de peste 33%, echivalentul a 190 de miliarde de dolari care au dispărut într-o singură zi, fapt ce a determinat ca piața bursieră să-și suspende activitatea preț de câteva săptămâni.

Bursa de la Moscova în picaj după ce tensiunile pe tema referendumului au escaladat

Atunci, Banca Centrală Rusă a reglementat prin controale tranzacțiile de piață, mai ales pe cele efectuate în valută. De asemenea, și acțiunile companiei de stat Gazprom au avut de suferit pe fondul escaladării tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Potrivit bursei de la Moscova, acestea au scăzut cu peste 10%. Cursul Rublei a rămas stabil în raport cu dolarul și cu euro.

Liderii instalați de Rusia în zonele ocupate din patru regiuni ucrainene au prezentat planuri pentru referendumuri privind aderarea la Rusia. Această acțiune a fost respinsă de către Ucraina și aliații săi considerând-o o manevră a Moscovei pentru recuperara inițiativei în cazul invaziei după pierderile de pe câmpul de luptă.

„Rușii pot face ce vor. Nu va schimba nimic”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, ca răspuns la întrebările reporterilor la începutul unei întâlniri cu ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield.

Într-o postare pe Twiter, Kuleba, oficialul ucrainean a adăugat: „Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”, potrivit Reuters.com

Statele occidentale clasifică acțiunea Moscovei drept „parodie politică”

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul a respins „fără echivoc” orice tip de referendumuri. Președintele francez, Emmanuel Macron și președintele lituanian, Gitanas Nauseda au folosit amândoi cuvântul „parodie” pentru a descrie voturile planificate.

Rusia consideră deja Luhansk și Donețk ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul sunt de părere că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal.

Într-o postare pe rețelele de socializare adresată lui Putin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a scris: „Vă cer, cât mai curând posibil, în cazul unei decizii pozitive la referendum – despre care nu avem nicio îndoială – să considerați că RPD va deveni parte a Rusiei”.

Federația Rusă nu este străina de asemenea idei, întrucât, în 2014, Putin a anexat, tot prin referendum și Crimeea, în pofida tuturor avertismentelor lansate de statele occidentale.