Infofinanciar > Lumea la zi > Care este adevăratul motiv al lui Putin pentru invazia Ucrainei? Totul a pornit de la Viktor Medvedciuk
Lumea la zi

Care este adevăratul motiv al lui Putin pentru invazia Ucrainei? Totul a pornit de la Viktor Medvedciuk

Oligarhul Viktor Medvedciuk și Vladimir Putin SURSA FOTO: ATLANTICOUNCIL.COM
Sursa foto: ATLANTICOUNCIL.COM

Resentimentele personale și dorința de răzbunare au fost factorii care au stat la baza deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a lansa o invazie pe scară largă în Ucraina în februarie anul trecut, potrivit unei anchete. 

Verstka, un canal de știri rusesc independent care a fost fondat la scurt timp după începerea conflictului, a publicat săptămâna aceasta un reportaj aprofundat intitulat „Cum a ajuns Putin să urască Ucraina”, care citează foști și actuali oficiali din guvernele rus și ucrainean. Reporterul de la Kremlin, Ilya Zhegulev, a scris că aliatul loial al lui Putin, Viktor Medvedciuk, se află în centrul așa-numitei „operațiuni militare speciale” a liderului rus în țara vecină și că acesta a decis deja să atace Kievul în februarie-martie 2021. 

Zelenski îi propune lui Putin să-l schimbe pe Viktor Medvedciuk cu prizonieri de război ucraineni 

Medvedciuk este un oligarh ucrainean pro-Kremlin care a fost eliberat de Kiev în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia în septembrie 2022. În vârstă de 68 de ani are legături strânse cu Putin, despre care se crede că este nașul fiicei sale mai mici. Medvedciuk a fost fostul lider al unui partid de opoziție pro-rus din Ucraina și a fost reținut în aprilie 2022 de către serviciul de securitate de stat al Ucrainei, SBU, după ce a fugit de arestul la domiciliu în timp ce aștepta să fie judecat pentru acuzații de trădare. Kievul l-a privat de cetățenia ucraineană. 

În 2021, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a sancționat trei posturi de televiziune afiliate lui Medvedciuk, oprindu-le emisia. Pentru Putin, aceasta a fost „picătura care a umplut paharul”, a scris Verstka. 

„În februarie 2021, a fost efectuată o operațiune specială al cărei scop a fost neutralizarea lui Medvedciuk”, a precizat postul de știri, menționând că sancțiunile s-au aplicat la 112 Ukraine, NewsOne, ZIK și proprietarului acestora, Taras Kozak, asociat al lui Medvedciuk. 

Potrivit Centrului ucrainean de acțiune anticorupție, deși Kozak era proprietarul oficial al canalelor de televiziune, adevăratul beneficiar al acestora era Medvedciuk. 

Zelenski a declarat la vremea respectivă că posturile de televiziune „au făcut propagandă antiucraineană” și „au interferat cu procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană”. 

Kremlinul nu a pus la îndoială cuvintele lui Medvedciuk  

Aceste sancțiuni l-au afectat personal pe Medvedciuk, care, împreună cu soția sa, a fost inclus într-o anchetă din martie 2021 a Serviciului de Securitate al Ucrainei privind finanțarea terorismului, a scris Verstka. 

Trei surse apropiate lui Putin au confirmat că aceste evoluții au fost picătura care a umplut paharul în decizia lui Putin de a se pregăti pentru a lansa o invazie la scară largă în Ucraina. „Kremlinul a decis să nu mai recurgă la instrumentele de „soft power”. 

Putin a fost înfuriat de „atacul personal” la adresa lui Medvedciuk, a declarat o cunoștință de lungă durată a lui Putin pentru presa independentă, potrivit Newsweek. 

Medvedciuk însuși l-a influențat pe președintele rus să invadeze Ucraina, vorbindu-i în mod regulat despre „sentimentele pro-rusești din Ucraina”. 

„A vorbit despre loialitatea teritoriului, inducându-l în mod stupid în eroare pe Putin”, a declarat o sursă apropiată administrației prezidențiale. 

„În loc să tragă concluzii cu privire la caracterul adecvat al informațiilor primite, să analizeze și să vadă imaginea evidentă că nu sunt așteptați aici, resentimentele și furia le-au întunecat ochii”. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.