Infofinanciar > Lumea la zi > Goana mondială după cărbune! Criza energetică a redirecționat statele către exporturi din Africa
Lumea la zi

Goana mondială după cărbune! Criza energetică a redirecționat statele către exporturi din Africa

carbune moldova.europalibera.org
sursa foto: moldova.europalibera.org

Prețurile cărbunelui sunt în creștere. Se așteaptă revenirea consumului global la niveluri record, niveluri ce au fost atinse în urmă cu aproape 10 ani, în ciuda continuării crizei globale a aprovizionării cu energie.

În timp ce investitorii în cărbune înregistrează profituri semnificative datorită prețurilor ridicate ale combustibilului, reducerile emisiilor de carbon trec pe plan secundar, pe măsură ce piețele și guvernele se străduiesc să se aprovizioneze cu energie pe fondul blocajelor cauzate de războiul din Ucraina.

Invazia rusă a declanşat o goană mondială după cărbune, care afectează și cele mai neașteptate zone. De exemplu, un mic port din Tanzania, care înainte de izbucnirea războiului se ocupa cu exporturile de nuci caju, a devenit un nod de comerț cu cărbuni.

În mod obișnuit, Tanzania exporta cărbune doar spre ţările vecine din estul Africii. Exporturile mai îndepărtate sunt excluse pentru că ar fi fost nevoie de camioane care să transporte cărbunele peste 600 de kilometri de la minele din sud-vestul ţării până în portul Mtwara de la Oceanul Indian, potrivit adevărul.ro.

Europenii, în căutare de cărbune

Pe fondul crizei mondiale, provocate în special de refuzul Rusiei de a furniza gaze naturale către țările europene, cei care au mare nevoie de combustibil sunt dispuși să plătească sume colosale pentru a cumpăra cărbune din locuri îndepărtate precum Tanzania, Botswana sau chiar Madagascar. Această revenire a cererii pentru cărbune contravine cu planurile climatice destinate tranziţiei către surse de energie regenerabilă.

„După debutul războiului, jucătorii europeni sunt dispuşi să meargă oriunde este cărbune. Ei se oferă să plătească preţuri foarte bune”, spune Rizwan Ahmed, director de operațiuni la compania minieră Bluesky Minings din Tanzania.

„Europa concurează cu alţi cumpărători şi alternativa, care este gazul natural, este mai scumpă. Europa ar trebui să poată să îşi asigure cărbunele şi vom vedea livrări în Europa dinspre Columbia, Africa de Sud şi chiar şi de mai departe”, a apreciat Jan Dieleman, preşedintele diviziei de transport oceanic de la Cargill. Aceasta este o companie care transportă materii prime în Europa. În vara lui 2022, Cargill a transportat 9 milioane de tone de cărbune la nivel global, valoarea aceasta fiind cu 2 milioane mai mare decât cea transportată în aceeași perioadă a anului precedent.

Oportunitate pentru țările africane

Înainte de declanșarea crizei energetice, aceste state erau cunoscute pentru exportul de nuci și condimente, ceea ce nu necesită o infrastructură atât de complexă. Pentru a ține pasul cu cererea de cărbune, guvernul tanzanian dorește să folosească profiturile pentru a construi o cale ferată care să facă legătura între regiunea carboniferă Ruvuma și portul Mtwara, conform secretarului comisiei miniere, Yahya Semamba.

În Botswana, situația este asemănătoare, autoritățile fiind interesate să investească în această nouă oportunitate.

„Înainte, logistica ne-ar fi ruinat. În schimb, la preţurile actuale am putea face acest lucru să funcţioneze”, a spus Morné du Plessis, director general la compania minieră Minergy din Botswana.

Madagascar, cunoscut ca cel mai mare exportator mondial de vanilie, dorește să intre pe piața mondială a cărbunelui: „Preţurile actuale conferă argumente solide de business pentru companiile care se ocupă cu mineritul de cărbune în Madagascar pentru a începe exporturile, pentru prima dată în istoria ţării”, a declarat Prince Nyati, directorul unei companii miniere din Madagascar.