Infofinanciar > Lumea la zi > Captură de „deșeuri”! Veniți să curețe o plajă, voluntarii au găsit droguri de sute de mii de euro
Lumea la zi

Captură de „deșeuri”! Veniți să curețe o plajă, voluntarii au găsit droguri de sute de mii de euro

Insula Skiatos, sursă foto Alfi Travel
sursă foto Alfi Travel

Potrivit DPA, un grup de voluntari care se ocupau de curățarea unei plaje aflată pe insula Skiathos din Grecia au descoperit două pachete de cocaină. Cantitatea totală era de aproximativ două kilograme și jumătate.

Voluntarii au realizat faptul că unul dintre pachete conține o substanță ilegală, așa că l-au dat predat autorităților portuare. Al doilea pachet a fost aruncat într-un coș de gunoi, loc din care a fost recuperat mai târziu de către polițiști.

Poliția spune că aceste două pachete au ajuns la mal după ce au fost aruncate de pe bordul unei ambarcațiuni chiar de către cei care transportau drogurile, de teama ca nu cumva să fie un control, potrivit Agerpres. Autoritățile au mai precizat și că acele pachete erau rupte, iar drogurile erau umede.

Au mai existat situații similare și la Marea Neagră

Nu este primul caz similiar, în anul 2020, DIICOT anunța că dosarul „Cocaina de la Marea Neagră” a fost finalizat. În cadrul acesuia, o rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc a fost destructurată cu ajutorul Interpolului și DEA.

Acea operațiune a avut numele de „Grimm Brothers” , investigându-se activitatea unei grupări infracționale care era implicată în procesul de transport al drogurilor de mare risc pe cale maritimă, potrivit Digi24. Punctul de plecare era din Marea Neagră, urmând să ajungă zona de vest a Balcaniilor, Spania, Olanda și Belgia.

Dosarul a fost deschis la final de martie 2019, atunci când poliția  a găsit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină cu o concentrație a purității de 90%.

Conform rechizitoriului din acea vreme al procurorilor DNA, cocaina a ajuns în Marea Neagră astfel: „În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL”(cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa.”.

Acest „SHEIK” era, în 2019, conducătorul unei grupări criminale care era specializată în adunare unor cantități mari de stupefiante din țările din America de Sud care produc droguri, state precum: Bolivia, Peru sau Columbia. De asemenea, această organizație trimitea droguri cumpărătorilor en-gros, cei mai mulți dintre aceștia fiind din state europene.

„SHEIK-UL” sau N.E.N.J. a încălcat legislația libaneză, în legătură cu traficul de droguri, de 12 ori, din anul 1994 și până în 2016. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de droguri din America de Sud.