Infofinanciar > Info > Drogurile se mută în Europa! Statistica europeană în ceea ce privește situația cocainei pe continent
Info

Drogurile se mută în Europa! Statistica europeană în ceea ce privește situația cocainei pe continent

cocaina - sursa foto - observatornews.ro
cocaina - sursa foto - observatornews.ro

Europa pare să devină polul comerțului de cocaină, Belgia fiind inima industriei europene. Agențiile Uniune Europene au declarat vineri și că piața de metamfetamină este într-o creștere, trăgând un semnal de alarmă asupra acestui lucru.

Un raport citat de Reuters indică faptul că :„ De asemenea, o producție mai mare are loc acum în interiorul Europei, ceea ce indică schimbări în rolul regiunii în comerțul internațional cu cocaină”.

Industria drogurilor devine din ce în ce mai mare în Europa

Dintre toate țările din Europa, Belgia pare să fie pe primul loc la confiscarea cocainei. În raportul Anvers este precizat că, în anul 2020, ultimul an care are statistici disponibile, în Belgia au fost confiscate 70 de tone de cocaină. Pe teritoriul Olandei, țara de pe locul doi, s-au confiscat 49 de tone de cocaină, pe locul trei se află Spania cu 38 de tone. Cocaina este pe locul doi la capitolul „droguri consumate” din Europa, după canabis. În anul 2020, vânzările de cocaină au produs suma de aproximativ 10,5 miliarde de dolari, conform Reuters.

Belgia se află printre primele țări și la capitolul prelucarea cocainei. Împarte primele locuri cu Țările de Jos și Spania. Faptul că acest drog importat din America de Sud este tot mai des reexportat în alte părți ale lumii, face din Europa un adevărat mijloc esențial de tranport pentru drogurile care provin din alte țări.

Extinderea de metamfetamină din Europa este în plină ascensiune, continentul devenind unul dintre principalii producători pentru un asemenea drog. Producătorii din Europa lucrează alături de tot mai multe organizații criminale mexicane cu scopul de îmbunătăți operațiunile de producție ale meteamfetaminei. Acesta este un avertisment făcut de agențiile Uniunii Europene. Din 2010 și până în 2020, cantitatea anuală de metamfetamină a crescut cu 447%, ajungând la 2,2 tone în 2020. Numărul de confiscări a crescut și el, de la 3.000, la 6.000

Alexis Goosdeel, directorul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, declară într-un comunicat de presă următorul lucru: „Aceasta se traduce prin niveluri record de disponibilitate a drogurilor, o creştere a violenţei şi corupţiei şi o agravare a problemelor de sănătate.”.

Această creștere a producției de droguri din Europa conduce și la alte efecte negative, de pildă, în rândul furnizorilor de droguri, care se află într-o competiție din ce în ce mai mare, au crescut numărul de crime, intimidări și răpiri.  Acest lucru este precizat în raportul publicat de Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie. O altă observație este și faptul că trasnportul de cocaină pe rute maritime nu a suferit din cauza pandemiei, rămânând la nivelul situației din 2019.

Autorii acestui raport declară și lucrul acesta: „Corupţia a fost identificată drept o ameninţare esenţială în UE, unde aproape 60% dintre reţelele criminale recurg la ea ca facilitator.”.