Info

Capitala a intrat în 2023 fără datorii curente! Nicușor Dan dezvăluie secretul Primăriei București: „Eram aproape de faliment”

Nicușor Dan Sursa foto Libertatea
Sursa foto Libertatea

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că, într-un sfârșit, Primăria București a închis toate datoriile curente, în total de 3 miliarde de lei. Acesta a relatat că Bucureștiul a trecut cu succes pe lângă un posibil faliment, pentru că „Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea”. 

Nicușor Dan a declarat că s-a rugat mult timp de creditori și i-a implorat să fie răbdători, spunându-le că primăria Capitalei își va reveni și le va putea plăti datoriile, dând vina pe administrația PSD: „ A fost o lungă perioadă de tăcere în care am discutat cu toţi aceşti creditori, i-am rugat să ne păsuiască, le-am spus că suntem oameni serioşi, că le vom plăti, ceea ce am şi făcut. Asta înseamnă administraţie PSD, pentru că începem să uităm, dar şi unii dintre noi se gândesc la revenire. Asta înseamnă administraţie PSD, falimentul RADET, falimentul Primăriei”. 

Bucureștiul a intrat în 2023 fără datorii 

Nicușor Dan a oferit vestea bună: Capitala și-a lăsat datoriile în 2022. Asta înseamnă, conform primarului, că Bucureștiul are posibilitatea unui început nou, revigorant: “Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin.  

Şi am văzut un exemplu, la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit. De unde am plecat? Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei. (…) Şi am plecat de la o listă de 150 de companii şi persoane private care ne popriseră conturile la sfârşitul anului 2020”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. 

Capitala era pe cale să intre în faliment 

Primarul a povestit despre cum era Capitala să intre în faliment, din cauza datoriilor uriașe. Frica de o posibilă falimentare, a închiderii principalelor servicii publice, a transportului public asigurat de STB și a sistemului de termoficare, a impus mari eforturi din partea primăriei din București. 

„Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe. De ce se întâmplă asta? Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea”, a mai adăugat Nicuşor Dan. 

Investițiile au fost afectate din cauza fricii falimentării 

Dan relatează că deciziile luate de Primărie pentru a evita un faliment au îngreunat și au afectat serviciile publice. Acesta a declarat că multe dintre investiții au fost afectate și au trebuit să fie amânate, ca de exemplu reabilitarea malului din parcul herăstrău din nordul Capitalei sau refacerea drumurilor avariate, precum și înlocuirea trotuarelor.  

Însă acum că situația este stabilă, Dan promite faptul că acestea vor fi rezolvate: „Toate astea sunt investiţii pe care le-am amânat şi pe care o să le facem acum, când, în sfârşit, situaţia financiară este stabilă”. 

Complicațiile aduse de problemele Capitalei și motivul secretului ținut de primărie 

Primarul Bucureștiului a declarat că desfințarea companiilor care duceau la pierderi a dus la dereglarea anumitor activități, cum ar fi parcurile: „În momentul în care s-au înfiinţat companiile, oamenii au trecut de la ALPAB în aceste companii. În momentul în care noi am desfiinţat companiile şi pe perioada pe care am făcut achiziţia publică tot ce înseamnă servicii pe parcuri au fost afectate, la fel pe partea de investiţii. Toate proiectele erau la Compania de Dezvoltare Durabilă. Oamenii aceia au plecat. Când aveam nevoie de modificări, trebuia să apelăm la extern. În fine, au fost foarte multe complicaţii”. 

Nicușor Dan a explicat de ce nu s-a comunicat alarmanta problemă cu care s-a confruntat până acum puțin timp primăria Capitalei și admite că este conștient că a fost total iresponsabil să ascundă de public. 

„În mod deliberat nu am comunicat subiectul ăsta în aceşti doi ani şi mai ales în primele luni. Dacă aş fi fost iresponsabil, aş fi ieşit în noiembrie 2020 cu această listă şi consecinţa ar fi fost, probabil, că nu am fi avut 150 de companii care ne-ar fi poprit conturile, am fi avut 1.000 de companii care ne-ar fi poprit conturile şi posibilitatea de a redresa financiar mult redusă.  

A fost o lungă perioadă de tăcere în care am discutat cu toţi aceşti creditori, i-am rugat să ne păsuiască, le-am spus că suntem oameni serioşi, că le vom plăti, ceea ce am şi făcut. Asta înseamnă administraţie PSD, pentru că începem să uităm, dar şi unii dintre noi se gândesc la revenire. Asta înseamnă administraţie PSD, faliment RADET, falimentul Primăriei”, a declarat primarul, citat de News.