Infofinanciar > Info > Când vor fi livrate pensiile in luna decembrie? Explicațiile ministrului Muncii, Marius Budăi
Info

Când vor fi livrate pensiile in luna decembrie? Explicațiile ministrului Muncii, Marius Budăi

fanatik.ro
FOTO: fanatik.ro

Au avut loc discuții între Ministerul Muncii și Poșta Română, reprezentanții celor două instituții, la solicitarea lui Marius Budăi, decid dacă pensiile vor fi livrate înaintea termenului prevăzut în mod normal. Din cauza zilelor libere, calendarul acordării pensiilor ar putea suferi modificări. Seniorii își pot primi pensiile mai devreme. Marius Budăi, ministrul Muncii a anunțat că se are în vedere propunerea ca pensiile să fie livrate cel târziu pe 15 ale lunii.

În cazul în care cele două instituții se vor pune de acord, pensionarii vor primi pensiile înaintea sărbătorilor de iarnă. Angajații la stat vor beneficia de o minivacanță, începând cu 30 noiembrie și până pe 4 decembrie. Potrivit prevederilor din Codul Muncii, 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile nelucrătoare, iar aleșii au decis să le facă cadou bugetarilor încă o zi liberă pentru a face punte cu weekendul din 3-4 decembrie. Seniorii își vor primi pensia mărită începând cu ianuarie 2023, creșterea se va realiza într-o singură etapă, potrivit ministrului Budăi. Angajații de la Stat vor primi și în luna ianuarie două zile libere, iar pensiile vor fi livrate în conturi după 3 ianuarie.

Penionarii îți pot ptimi pensiile mai devreme

Chestionat dacă există posibilitatea ca pensiile sa fie livrate cu întârziere în luna ianuarie, Budăi a ținut să precizeze că:

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi.

Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”.

Prinicipala nedumerire a românilor

Anterior acestei declarații, Budăi a anunțat că pentru unii pensionari, pensiile vor sosi cu întârziere în ianuarie 2023, din cauza zilelor libere de la începutul anului viitor, prin urmare plățile vor începe cu 3 ianuarie:

„ Vor fi câteva zile la început de an cum a fost în fiecare an, în care cei care incasau pensiile în datele de 2, 3 sau 4 ianuarie vor primi sumele aferente pensiilor în zilele următoare. Este vorba doar despre o procedură bugetară”.

În altă ordine de idei, întrebarea care îi interesează cel mai mult pe români are legătură de asemenea cu perioada de pensionare. În acest sens Casa Națională de Pensii Publice vine în sprijinul românilor oferindu-le datele necesare pe site-ul administrației, este necesar doar completarea câmpurilor aferente datei nașterii, sexul, după care site-ul oferă toate datele solicitate, potrivit romaniatv.net.