Infofinanciar > Info > Schimbările din Codul Muncii aduc românilor 5 zile de concediu în plus! Cine va beneficia de această măsură
Info

Schimbările din Codul Muncii aduc românilor 5 zile de concediu în plus! Cine va beneficia de această măsură

Sursa foto: punctul.ro
sursa foto punctul.ro

Oficial, angajații vor avea drepturi suplimentare. Printre avantaje se numără lucrul de acasă sau posibilitatea de a-și lua concediu pentru a îngriji un membru al familiei. Toate acestea se pot regăsi în legea pe care președintele Klaus Iohannis a promulgat-o astăzi, care modifică atât Codul Muncii, cât și Codul Administrativ.

Funcționarii publici  pot profita de cele 5 zile de lucru de acasă conform noilor reglementări. Cu toate acestea, pentru a se califica, angajații trebuie să aibă persoane în întreținere cu vârsta sub 11 ani, copii sau o afecțiune medicală care le interzice să se deplaseze la locul de muncă.

Ce beneficii vor avea bugetarii

În cazul în care perioada de probă s-a încheiat și au cel puțin șase luni de vechime în cadrul aceleiași companii, angajații vor putea, de asemenea, să solicite un transfer la un post cu condiții de muncă mai bune. În acest caz, angajatorul este obligat să reacționeze în termen de 30 de zile.

În plus, angajatorul trebuie să aprobe cererea angajatului de a beneficia de până la cinci zile lucrătoare libere pe an pentru a se ocupa de membrii apropiați ai familiei care locuiesc în aceeași casă și care au nevoie de ajutor. Acest concediu nu va fi luat în calcul pentru concediul anual; în schimb, se va ține cont de vechimea în muncă.

Mai mult, angajații vor avea posibilitatea de a-și lua până la 10 zile lucrătoare libere de la locul de muncă din cauza unor circumstanțe atenuante, cum ar fi o urgență familială, o boală sau un accident, potrivit PROTV.

De asemenea, legea prevede că un angajat are dreptul de a-și lua până la zece zile lucrătoare de concediu de odihnă în caz de circumstanțe neprevăzute, cum ar fi urgențele familiale cauzate de boală sau accidente care necesită prezența imediată a angajatului. Aceste situații trebuie să fie comunicate angajatorului în prealabil, iar timpul pierdut trebuie recuperat odată ce orele de lucru obișnuite ale angajatului au fost acoperite în totalitate.

Planurile pentru acoperirea perioadei de absență sunt stabilite de comun acord între companie și angajat. O altă clauză adoptată recent prevede că societatea trebuie să onoreze cererea scrisă a angajatului pentru concediu de paternitate, în conformitate cu Legea nr. 210/1999. Durata contractului de muncă sau vechimea în muncă a angajatului nu reprezintă un criteriu pentru acordarea concediului de paternitate. O amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 de lei va fi aplicată pentru orice încălcare a acestei cerințe.