Lumea la zi

Când nava nucleară se lansează, Putin zâmbește! Videoconferința liderului de la Kremlin

Vladimir Putin - sursa foto - fanatik.ro
sursa foto - fanatik.ro

Vladimir Putin a participat printr-un apel video la ceremonia de la fosta capitală imperială, Sankt Petersburg. Liderul politic rus a zâmbit la camera web, în timp ce era lansată o nouă navă arctică nucleară. Acesta a fost surprins manifestând gesturi solemne și lăudând lupta armatei sale.

Marți, Vladimir Putin a lăudat prin videoconferință ,,puterea arctică” a țării sale, în contextul lansării a două spărgătoare de gheaţă cu propulsie nucleară ce vor asigura navigaţia în vestul Arcticii pentru tot parcursul anului, potrivit informațiilor transmise de Reuters. Navele arctice nucleare Ural și Iakuția vor intra în serviciu din luna decembrie a anului 2024.

Liderul de la Kremlin nu s-a abținut din gesturi solemne sau manifestații de putere. El a zâmbit pentru camera web atunci când nava nucleară Iakuția a fost lansată în mare la docuri și s-a ridicat în picioare, în biroul său de la Kremlin, la momentul imnului național de la înălțarea pavilionului spărgătorului de gheață Ural.

Ce a declarat Putin?

Vladimir Putin a precizat că cele două spărgătoare de gheață sunt parte a unui proiect de mare serie și sunt în planul activității sistematice rusești.

„Ambele spărgătoare de gheaţă au fost concepute ca parte a unui proiect de mare serie şi fac parte din activitatea noastră sistematică şi la scară largă de retehnologizare şi recapacitare a flotei naţionale de spărgătoare de gheaţă, pentru a consolida statutul Rusiei de mare putere arctică”, a spus Vladimir Putin, conform b1tv.ro.

Și alte spărgătoare de gheață din aceeași clasă sunt deja în serviciu, iar o altă armă de același tip este programată pentru 2026. În acest context, liderul de la Kremlin a precizat că navele sunt o necesitate în studierea și dezvoltarea Arcticii. Cu ajutorul lor, Rusia este capabilă să-și dezvolte mai multe potențialul de export.

„Sunt necesare pentru studierea şi dezvoltarea Arcticii, pentru a asigura o navigaţie sigură şi durabilă în această regiune, pentru a creşte traficul de-a lungul rutei maritime nordice. Dezvoltarea acestui coridor de transport de maximă importanţă va permite Rusiei să îşi valorifice mai mult potenţialul de export şi să stabilească rute logistice eficiente, inclusiv către Asia de Sud-Est”, a menționat Putin.

Mai multe spărgătoare de gheață pentru Rusia

Iakuția are o lungime de 173,3 metri și o greutate de peste 33 de tone. Nava poate sparge gheața de până la 3 metri și va intra în serviciu din 2024. Clasa se dezvoltă prin încă două spărgătoare de gheață, Arktika şi Sibir, care sunt deja în serviciu, fiind urmate de Ciukotka, programată pentru 2026.

Vladimir Putin a anunțat că din 2027 Rusia va avea un alt spărgător de gheață nuclear, ce are o lungime de 209 metri și 71.380 de tone, fiind capabil să spargă gheața cu o grosime de patru metri.

Încă din anul 2005, Rusia a deschis din nou câteva zeci de baze militare din epoca sovietică în Arctica, şi-a modernizat marina şi a dezvoltat noi rachete hipersonice concepute pentru a evita senzorii şi apărarea Statelor Unite ale Americii. Experţii spun că Occidentul ar putea recupera decalajul față de armata rusă în cel puțin 10 ani, precizează publicația Reuters.