Lumea la zi

Au luat-o pe ulei! Rusia și-a pierdut peste 90% din piața europeană unde vindea petrol

Petrol Rusia, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Federația Rusă și-a pierdut peste 90% din piața europeană în care vindea petrol, după ce volumul livrărilor a scăzut sub 100.000 de barili pe zi în ultimele săptămâni. Înainte de începerea invaziei în Ucraina, Rusia trimitea pe „bătrânul continent” peste 1,2 milioane de bpd pe zi. De asemenea, și livrările către hub-ul olandez Rotherdam au scăzut în ultimul timp la doar 95.000 de bpd.

La acest fenomen de schimbare a politicii comerciale a contribuit și decizia Comisiei Europene de a impune un embargo asupra importurilor maritime de țiței rusesc, care va intra în vigoare din 5 decembrie.

India și China, clienții Rusiei

Pentru a-și acoperi pierderile, Rusia a decis să-și vândă resursele petroliere în zona asiatică, unde în prezent ajunge aproximativ 75% din țițeiul rusesc. Printre clienții favoriți ai rușilor se numără chinezii și indienii. Cei din urmă își grăbesc aprovizionarea înainte de 5 decembrie, astfel încât cantitatea cumpărată să nu fie supusă embargoului și plafonului de preț, scriu cei de la Aleph News.

De asemenea, majoritatea cumpărătorilor din India și China au declarat că vor evita să cumpere petrol de la ruși după data de 5 decembrie, până când nu se va clarifica modul în care embargoul european va fi aplicat în relațiile comerciale.

Potrivit unui raport întocmit de Agenția Internațională pentru Energie (AIE), embargoul asupra petrolului rusesc va provoca incertitudine pe piața globală de țiței.

„Apropierea embargoului UE asupra importurilor de țiței și produse petroliere rusești și interdicția asupra serviciilor maritime vor adăuga o presiune suplimentară asupra balanțelor petroliere globale și, în special, asupra piețelor de motorină, care sunt deja excepțional de restrânse”, au susținut reprezentanții AIE

Petrolul rusesc, interzis țărilor care acceptă preț plafonat

Vicepremierul rus, Alexander Novak, a transmis că Rusia va „închide robinetul” petrolului și a produselor derivate acestuia țărilor care vor adopta un preț plafonat al resurselor. De asemenea, acesta și-a completat discursul, menționând că statul condus de Putin își va vinde resursele „partenerilor orientaţi către piaţă”, în special zona asiatică.

Mai mult, oficialul rus a mărturisit că autoritățile de la Moscova vor lua în calcul reducerea producţiei de petrol. Totodată, Novak a avertizat că embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc va produce un declin al investiţiilor şi un „potenţial” deficit în livrările de petrol.

Analiștii de la Goldman Sach estimează că, la sfârșitul acestui an, preţul unui baril de ţiţei Brent va fi de până la 100 de dolari. În plus, analiştii de la UBS prezic că rezervele de petrol se vor reduce la finalul anului odată cu scăderea producţiei OPEC+, limitarea exporturilor ruseşti şi sfârşitul utilizării rezervelor strategice americane, scriu cei de la Digi24.