Infofinanciar > Lumea la zi > Budapesta se opune sancțiunilor împotriva gazului rusesc! Ungaria primește anual 3,5 miliarde de metri cubi din Moscova
Lumea la zi

Budapesta se opune sancțiunilor împotriva gazului rusesc! Ungaria primește anual 3,5 miliarde de metri cubi din Moscova

fanatik.ro
FOTO: fanatik.ro

Guvernul ungar nu va fi de acord ca Uniunii Europeană să impună noi sancțiuni împotriva Moscovei, care ar putea afecta livrările de energie către companiile maghiare. Declarația a fost făcută sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, de către șeful biroului premierului ungar, Gouyash.

„Vom continua să ne opunem prin veto oricăror sancțiuni ale UE care afectează livrările de gaz rusesc”, a declarat el, precizând că Budapeste se ghidează doar după considerente pragmatice în abordarea acestei probleme.

Gouyash a subliniat că „nu este vorba de un gest de retorsiune față de Rusia”, iar contractele cu Gazprom nu au nimic de-a face cu poziția Ungariei față de evenimentele din Ucraina.

Budapesta continuă să condamne acțiunile Moscovei 

Gouyash a explicat că guvernul ungar nu susține sancțiunile UE împotriva Rusiei, deoarece acestea nu contribuie la rezolvarea situației din Ucraina și nu fac decât să dăuneze țărilor europene.

Singura modalitate de a pune capăt conflictului ucrainean este prin negocieri, la care ar trebui să participe, alături de Rusia și Ucraina, SUA și Uniunea Europeană, a declarat șeful biroului premierului, care are rang de ministru în guvernul ungar.

Din nefericire, la fel ca alte state europene regimul lui Orban este unul dintre cel mai dependent de gazul rusesc. Planul de guvernare al Fidesz prevede eliminarea importurilor rusești cel mai târziu în 2050, după o amplă campanie de electrificare la nivel național.

Potrivit unui acord semnat în cursul anului trecut, înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, Budapesta va primi 3,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an via Bulgaria și Serbia.

Strategia Ungariei de reducere a dependenței față de gazul rusesc

Înțelegerea contractuală a fost semnată pentru o perioadă de 15 ani. În luna iulie executivul lui Orban a pus capăt unei  scheme de plafonare care s-a derulat pe parcursul unui an, pentru prețurile facturilor la utilități plătite de gospodăriile cu un consum mare de energie, fapt ce ar fi trebuit să contribuie la o scădere a consumului de gaze pe segmentul de retail.

Executivul de la Budapesta urmează să analizeze strategia energetică a Ungariei în primul trimestru din 2023 și va căuta să reducă dependența de gaz majorând producția de energie electrică care se produce prin surse alternative precum energia solară, nucleară chiar și eoliană.

Din păcate strategia de reducere a dependenței s-ar întinde până în 2050 „ Nivelul gazelor din Rusia, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, ar putea scădea la zero până în 2050”, potrivit lui Laszlo Palkovics,  ministrul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei.

Palkovics susține că Ungaria va reduce ponderea gazelor în totalul consumului de energie etapizat, până în 20230 și-au propus o reducere de 26%, potrivit stirileprotv.ro