Infofinanciar > Info > Țările cu cel mai mare raport al energiei verde din UE. Pe ce loc se află România 
Info

Țările cu cel mai mare raport al energiei verde din UE. Pe ce loc se află România 

sursa foto energy capital and power
sursa foto energy capital and power

Pe fondul crizei climatice, mai multe țări membre din UE au optat pentru surse de energie mai puțin poluante și s-au concentrat mai mult pe energia regenerabilă. Invazia rusă în Ucraina a determinat, de asemenea, necesitatea de a reduce dependența de gazele naturale rusești și poate chiar de gazele naturale în general. 

 Sursele de energie regenerabilă – numită și energie verde – este orice tip de energie care este generată din resurse naturale, cum ar fi lumina soarelui, vântul sau apa. Aceasta provine adesea din surse de energie regenerabilă, deși există unele diferențe între energia regenerabilă și energia verde. Aceste resurse energetice nu dăunează mediului prin factori precum eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Cea mai utilizată sursă de energie în Europa variază destul de mult. Cărbunele, gazele naturale și petrolul sunt în continuare cele mai utilizate surse de energie pentru marea majoritate a țărilor europene. Franța este singura țară europeană în care energia nucleară este cea mai utilizată sursă de energie. Am văzut deja că mai mult de 70% din energia electrică produsă în Franța este generată de energia nucleară.

Țările nordice, lideri europeni în energia verde

Danemarca este singura țară europeană în care cea mai mare parte a energiei sale provine din surse regenerabile. O mare parte din electricitatea sa este generată din energie eoliană. În energia regenerabilă sunt incluse energia eoliană, geotermală, solară, biomasa și deșeurile.

Islanda, Norvegia și Suedia se bazează în principal pe energia hidroelectrică. În cazul Islandei și Norvegiei, aceasta reprezintă chiar peste 60% din aprovizionarea cu energie.

Islanda are cea mai mare pondere de energie regenerabilă din Europa, datorită resurselor sale geotermale incredibile.

În general, un procent impresionant de 89% din totalul aprovizionării cu energie a națiunii provine din surse regenerabile – potrivit analizei setului de date 2019 al AIE, realizată de firma de izolații UValue din Marea Britanie.

Norvegia se află pe locul al doilea, cu 49% din energia sa provenită din surse regenerabile – în principal hidroenergie, care produce aproximativ 125.500 GW/h.

Albania și Letonia sunt următoarele pe listă, ambele cu 42% din cuantumul lor energetic total provenind dintr-o combinație de energie hidroelectrică (cea mai puternică în Albania), biocombustibili și deșeuri (un procent considerabil de 37% în Letonia), energie eoliană, solară și alte surse.

România, pe locul 11 în UE la energie regenerabilă

Potrivit raportului din 2020 al Eurostat, la nivelul țărilor membre ale UE, liderul la energie regenerabilă este Suedia, cu un procent de 49% din totalul energiei produse, urmată de Latvia, cu 40% și Finlanda, cu 38%. Pe următoarele locuri se află Austria – 34%, Portugalia – 31%, Danemarca – 30%.

În mod surprinzător, România se află pe locul 11, cu un procent de 24% din totalul energiei produse la nivel național, mai sus decât țări precum Germania – cu 18%, sau Franța – 19%. 

11 state membre și-au atins deja obiectivele pentru 2020. Suedia, Finlanda, Danemarca, Croația, Estonia, Lituania, România, Bulgaria, Italia, Republica Cehă și Ungaria și-au atins sau au depășit obiectivele naționale.

Alte țări sunt foarte aproape: Austria și Slovacia se află la doar aproximativ 1% sub obiectivul lor pentru 2020.

Marile economii europene, precum Germania, Franța și Regatul Unit, nu și-au atins încă obiectivele. 11 state membre și-au atins deja obiectivele pentru 2020. Suedia, Finlanda, Danemarca, Croația, Estonia, Lituania, România, Bulgaria, Italia, Republica Cehă și Ungaria și-au atins sau au depășit obiectivele naționale.

Unele țări sunt foarte aproape: Austria și Slovacia se află la doar aproximativ 1% sub obiectivul lor pentru 2020. Marile economii europene, precum Germania, Franța și Regatul Unit, nu și-au atins încă obiectivele.

Țările de Jos se află la 8,2 puncte procentuale de atingerea obiectivului național pentru 2020, Franța se află la 7,8 puncte, Irlanda și Regatul Unit la 6,8 puncte, iar Luxemburg la 6. Germania se află la o distanță mai mică, de 3,4 puncte procentuale de obiectivul său.

Țările de Jos se află la 8,2 puncte procentuale de atingerea obiectivului național pentru 2020, Franța se află la 7,8 puncte, Irlanda și Regatul Unit la 6,8 puncte, iar Luxemburg la 6. Germania se află la o distanță mai mică, de 3,4 puncte procentuale de obiectivul său.