Infofinanciar > Info > Marcel Boloș îi liniștește pe pensionari: „Este exclus ca majorările să fie date în tranşe“
Info

Marcel Boloș îi liniștește pe pensionari: „Este exclus ca majorările să fie date în tranşe“

bolos bani sursa foto antena 3 cnn
Sursa foto: Arhiva companiei

Marcel Boloş a infirmat zvonurile legate de faptul că statul nu dispune de fondurile necesare pentru plata pensiilor majorate din septembrie. Ministrul Finanțelor a explicat cum se vor face plățile sumelor recalculate, care ajung chiar la mii de lei pentru unii din cei trei milioane de pensionari.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a explicat în cadrul unei recente intervenții televizate că există fondurile necesare pentru pensionari. Potrivit acestuia, bugetul de stat cuprinde 10 miliarde de lei. Suma este acoperitoare pentru ca recalcularea pensiilor să poată fi plătită într-o singură tranșă.

„Noi am primit o fișă financiară din partea Ministerului Muncii. Este exclus ca majorările să fie date în tranşe. Bugetul pentru anul 2024 este construit pentru a achita aceste recalculări a pensiilor într-o singură tranșă. Cele 10 miliarde de lei, conform estimărilor și calculelor făcute de Ministerul Muncii, sunt cuprinse în bugetul de stat. Din acest punct de vedere, legea în vigoare la această dată spune foarte clar că se achită recalcularea într-o singură tranşă”, a de clarat ministrul Boloş.

Ce se întâmplă cu a doua recalculare

Potrivit anunțurilor făcute de Ministerul Muncii, pentru anumite categorii de pensionari va mai urma o recalculare a pensiilor. Este vorba de acele persoane care au beneficiat de prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu au fost luate în calcul la prima recalculare.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut. Sunt sectoare care nu au asemenea sporuri. Și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Potrivit acestuia o buna parte din adeverințele necesare se află deja la dosarele de pensii. „O mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată. Colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare. Iar lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025.“, a mai precizat președintele CNPP.

Sume consistente pentru acte

Pensionarii care nu dețin aceste acte trebuie să le obțină de la firmele unde au lucrat sau de la arhivele acestora. Aceștia sunt nevoiţi să plătească sute de lei pentru a le fi eliberare adeverinţele de care au nevoie. Actele sunt necesare să dovedească faptul că au avut venituri suplimentare în timpul muncii.

Firmele de arhivare care trebuie să elibereze adeverințele au stabilit prețuri mari. De exemplu, doar pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuie să plătească aproximativ 120 de lei.

Pentru fiecare an de muncă analizat de aceste firme trebuie să plătească alți aproximativ 75 de lei cu aproximație. Prețul pentru un document original necesar pentru a fi dus la Casele teritoriale de pensii este 120 de lei.

În urma sesizăriulor Ministerului Muncii, Consiliul Concurenței a demarat o investigație la firmele de arhivare. Consiliul, care a verificat modul în care s-au stabilit aceste prețuri, suspectează o înțelegere a firmelor pentru a fixa tarife maximale.

Investigația Consiliului Concurenței durează aproximativ un an. În tot acest timp, pensionarii care au nevoie de adeverințe sunt nevoiți să plătească bani mulți firmelor de arhivare, conform antena3.