Infofinanciar > Info > Veste catastrofală pentru sute de mii de români! Ratele și IRCC vor crește puternic de la 1 ianuarie 2023
Info

Veste catastrofală pentru sute de mii de români! Ratele și IRCC vor crește puternic de la 1 ianuarie 2023

Sursă foto: Cancan

Banca Națională a României (BNR) va anunța valoarea actualizată a IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) trimestrial în ultima zi lucrătoare a trimestrului patru din 2022. Această cotație se va aplica și din prima zi a anului viitor.

Potrivit datelor actuale, IRCC trimestrial este situat la 4,06% pe an, nivel anunțat pe 30 septembrie, lucru care face dobânzile variabile ale creditelor să fie în jur de 6-7%. De asemenea, odată cu creșterea de la 1 ianuarie, dobânzile acestor credite vor crește la între 7,71% și 8,71%.

Economica.net scrie că aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC și vor fi afectați de acest procent.

IRCC, de două tipuri

Potrivit legislației în vigoare, indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.

Cel zilnic este calculat de BNR în fiecare zi. Indicele este rezultat din media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. Cotația la zi a IRCC a crescut în lunile trimestrului al treilea, de la o valoare minimă de 3,94% (20 iulie) la o valoare maximă de 6,63% (28 septembrie).

IRCC trimestrial este utilizat la creditele de consum asumate și luate de români după luna mai 2019. Acesta este calculat din media aritmetică a valorilor IRCC zilnice din trimestrul anterior (toate zilele lucrătoare). Noua valoare, comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului, va fi folosită de instituțiile bancare, scrie Digi24.

Ce soluții au românii

Experții spun că românii care au rate cu dobândă variabilă au trei variante la dispoziție: rămân la ROBOR, trec de la ROBOR la IRCC sau pot face refinanțarea creditului și trecerea la o rată a dobânzii fixă.

ROBOR-ul la 3 luni a ajuns la valoarea de 7,63%, una destul de mare, în opinia analiștilor. Aceștia au mai subliniat că nu se știe dacă în perioada următoare ar putea exista o scădere a acestui indice.

În privința trecerii de la ROBOR la IRCC, acest lucru se poate face doar pe baza unei cereri depuse la bancă. Însă, chiar dacă, potrivit legii, băncile nu pot fi obligate să accepte trecerea, de cele mai multe ori instituțiile bancare își dau acceptul.

Cei care optează pentru această soluție trebuie să știe că, odată transferat de la ROBOR la IRCC, nu mai există cale de întoarcere.

A treia variantă pentru români este refinanțarea creditului cu dobândă variabilă într-un credit cu rată fixă. Această acțiune, spun experții, asigură o siguranța financiară românilor, întrucât rata va fi fixă pe un anumit număr de ani. De cealaltă parte, un dezavantaj pentru cei în cauză constă în costurile immediate pe care trebuie să le suporte, care pot ajunge la câteva mii de lei, întrucât se reiau majoritatea formalităților de la momentul accesării creditului.