Infofinanciar > Info > Cât vom plăti pentru împrumuturile statului? Dobânzile ne vor costa 28 de miliarde de lei
Info

Cât vom plăti pentru împrumuturile statului? Dobânzile ne vor costa 28 de miliarde de lei

rfi.ro
FOTO:rfi.ro

România va cheltui, anul viitor, pentru plata dobânzilor 27, 78 de miliarde de lei, mai puțin cu 196 de milioane de lei față de 27.97 miliarde de lei cât trebuie să plătească în acest an. Costurile dobânzilor  din 2022 au înregistrat valori record atât ca sumă cât și ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB). De menționat este faptul că majorarea PIB-ului nominal până la o valoare de 1.552  miliarde de lei estimat pentru anul următor, va ajuta Executivul, urmând ca ponderea datoriei în PIB să scadă de la 2% la 1,8% pentru anul viitor.

Datoria publică a statului s-a accentuat în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei atunci când Guvernul a contractat împrumuturi pentru a susține mediul de afaceri și populația, dar și pentru a compensa evoluția slabă a veniturilor. În măsura în care costurile suportate de stat sunt mai mari, cu atât povara datoriei statului crește, în aceste condiții banii alocați pentru dezvoltarea României sunt redirecționați pentru plata dobânzilor.

Costurile dobânzilor depășeste pragul de 2% din PIB

Executivul își va plăti împrumuturile ajunse la scadență cu finanțare provenită din noi împrumuturi, o metodă comună denumită rostogolirea datoriei. Altfel spus, statul va plăti dobânzi pentru viitorul previzibil.

Costurile imprumutului au fost majorate și la nivel global, direcția fiind dată de Rezerva Federală a SUA cu scopul de a reduce rata inflației. Un fapt îngrijorător constă în majorarea costului pentru dobânzi, asumat în Produsul Intern Brut, care trece pentru prima dată pragul de 2% din PIB.

Dobânzile s-au mai temperat în luna noiembrie și au înregistrat o valoare de 8%, după ce în luna octombrie au ajuns la 9,68% pe an, fiind cel mai ridicat nivel din decembrie 2009.

Necesarul brut de finanțare ajunge la 148,6 miliarde de lei pentru anul 2022

Datele furnizate de Comisia Europeană indică faptul că România se confruntă în anul 2022 cu o  a treia datorie publică la nivel european, după Italia și Ungaria. În aceste condiții Executivul de la București este nevoit să acorde 5.4% din veniturile bugetului de stat pentru plata dobânzilor.

Raportat la PIB-ul de 1.396.2 miliarde de lei, potrivit prognozei de toamnă a Comisiei Naționale de Strategie și prognoză ( CNSP), costurile dobânzilor reprezintă 2,003% din PIB. Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor, suma de aproape 28 de miliarde de lei reprezintă un nivel record, cum este și ponderea în PIB.

Ultima oară când dobânzile au avut o valoare similară ca pondere în PIB a fost în 2012 la scurt timp după criza financiară. Necesarul brut de finanțare, la nivel guvernamental, pentru anul 2022 ajunge la 148,6 miliarde de lei, cauzat de nivelul estimat al deficitului bugetar de 5,8% din PIB, aproximativ 80,1 miliarde de lei, precum și volumul datoriei care trebuie refinanțată. Pentru anul viitor estimările privind împrumuturile României ajung până la 142, 6 miliarde de lei, din care 68,3% reprezintă deficit bugetar, potrivit profit.ro.