Educație financiară

Povestea celor doi miliardari indieni cu averi adunate cât PIB-ul României! Unul dintre ei i-a întrecut pe Jeff Bezos și Bill Gates

Mukesh Ambani și Gautam Adani, cel mai bogați indieni, sursă foto Siasat Daily
Mukesh Ambani și Gautam Adani, cel mai bogați indieni, sursă foto Siasat Daily

Dacă în pandemie afacerile celor mai bogați oameni de pe glob au fost și mai prospere, cel puțin în majoritatea cazurilor, anul acesta averile lor sunt puse la încercare de contextul economic global. Conform Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg, în top 10 cei mai bogați oameni ai globului se află doi indieni.

Cel mai bogat om de pe glob, la momentul actual, este Elon Musk, cu o avere evaluată la 245 de miliarde de dolari. Însă nu multă lume știe că de când a început războiul din Ucraina și economia globală a fost dată peste cap, un nou miliardar și-a făcut apariția în topul Bloomberg. Este vorba despre Gautam Adani, care la momentul actual, dintre primii cei mai bogați 15 oameni ai globului, este singurul care și-a majorat averea comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (sfârșitul lunii septembrie).

Gautam Adani are o avere evaluată de indexul Bloomberg la 142 de miliarde de dolari, cu cinci miliarde mai mult decât Jeff Bezos și 35 de miliarde mai mult decât Bill Gates. Pe locul 9 în această listă se află și Mukesh Ambani, unul dintre marii moguli ai Indiei din zona de tehnologie dar și prelucrare a țițeiului.

Povestea averilor celor mai bogați indieni de pe glob

Cei doi, adunat, au o avere la momentul actual de 227 de miliarde de dolari, aproape cât produsul intern brut al României în primul an de pandemie (248 miliarde dolari).

Dacă Mukesh Ambani, cel de-al nouălea cel mai bogat om de pe glob, se află de ani de zile în topul miliardarilor realizat de Bloomberg, Gautam Adani, cel care i-a întrecut Jeff Bezos, Bill Gates sau Mark Zuckerberg, este o figură mult mai nouă.

Gautam Ambani, energie și logistică

Pe data de 1 ianuarie 2022, Adani avea o avere evaluată la 76,5 miliarde de dolari, iar pe data de 1 aprilie atingea pragul de 100 de miliarde. Afacerile sale au crescut în valoare în ultimele două luni cu peste 50%.

Principalele surse de venit ale miliardarului indian vin din operațiuni portuare. El a primit încă din anul 1995 dreptul de la Guvernul provinciei Gujarat de a manageria Portul Mudra, fiind o perioadă în care economia Indiei se liberaliza și se testau zone economice speciale, după modelul celor implementate în China lui Deng Xiaoping.

Un an mai târziu după preluarea portului, în 1996, pune bazele Grupului Adani care înființează și compania Adani Power. Investește în energie și ajungă să dețină cea mai mare termocentrală din țară. Business-ul de energie continuă să-l atragă pe Adani, care investește treptat în mai multe centrale pe bază de cărbune.

În 2020 a câștigat cea mai mare licitație publică pentru construirea de panouri solare la nivel internațional, cu o valoare de peste 6 miliarde de dolari. El s-a angajat să construiască un parc fotovoltaic de 8.000 de MW, iar compania sa va contrui pe lângă încă 2.000 MW panouri în plus. Tot în 2020 a cumpărat 74% din acțiunile Aeroportului International Mumbai, al doilea cel mai mare din India după cel din Delhi, iar în 2021, la Forumul Economic din India organizat de Bloomberg, miliardarul a transmis că va investi 70 de miliarde de dolari în energie regenerabilă!

Mukesh Ambani, marele industriaș al Indiei

Chiar dacă afacerile lui Gautam Adani au crescut exponențial din cauza crizei energetice globale și putem spune că este o nouă apariție în rândul primilor miliardari ai globului, Mukesh Ambani, indianul care controlează Reliance Industries, a fost cunoscut ani de zile drept cel mai bogat om din Asia.

Conglomeratul pe care îl controlează are afaceri în domeniul energiei, industriei petrochimice, gaze naturale, retail, telecomunicații, mass media și textile. Grupului Reliance Industries angajează aproximativ 350.000 de oameni și este cel mai mare exportator la Indiei, dar și cea mai valoroasă companie listată la bursele naționale. Toate companiile lui Mukesh Ambani adună peste jumătate de milion de salariați, iar capitalizarea de piață a grupului a depășit 200 de miliarde de dolari.