Lumea la zi

Putin, scrisoare către Xi Jinping. Președintele rus invocă parteneriatul său cu China

Putin și Xi Jinping, Sursă foto: CNN
Sursă foto CNN

Vladimir Putin a trimis astăzi o scrisoare către liderul Chinei, Xi Jinping, în care subliniază importanța parteneriatului strategic dintre Rusia și China. Pe fondul relațiilor tensionate cu SUA și Europa, Rusia caută să își întărească relațiile cu China, unul dintre cei mai puternici parteneri ai săi.

Scrisoarea semnată de președintele rus către Xi Jinping a apărut pe canalul său de Telegram, în care acesta laudă relațiile de prietenie dintre cele două țări și felicită China pentru meritele sale deosebite pe scena mondială.

Putin salută eforturile Chinei

„În pofida dificultăţilor privind situaţia internaţională, ne unim eforturile pentru construirea unei noi ordini mondiale mai democratice şi mai juste şi pentru a contracara provocările şi ameninţările”, spune președintele rus.

Conform scrisorii, Putin laudă relaţiile bilaterale care se desfăşoară „cu dinamism” şi în spiritul cooperării strategice. Preşedintele rus consideră că statul chinez „se bucură de un prestigiu bine meritat pe scena internaţională, dat fiind că joacă un rol constructiv în soluţionarea problemelor actuale la nivel regional şi mondial”, relatează Adevărul.

„Mi-ar plăcea să confirmăm dispoziţia de a ne continua dialogul şi strânsa activitate comună pentru binele popoarelor prietene ale Rusiei şi Chinei”. Potrivit EFE, o publicație spaniolă,  la întrevederea lor recentă din Uzbekistan, Xi i-a cerut lui Putin să apere împreună interesele ţărilor în curs de dezvoltare şi să fie liderii unei lumi în schimbare.

China și India s-au abținut vineri de la votul asupra unei rezoluții a Națiunilor Unite care condamnă Rusia pentru că a afirmat că a anexat părți din Ucraina.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat vineri decretele prin care a oficializat anexarea celor patru provincii din Ucraina, o măsură care a fost respinsă pe scară largă de Occident ca fiind o anexare ilegală. Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, a supus la vot o rezoluție prin care a declarat acțiunile lui Putin ilegale și invalide și a recunoscut că regiunile fac în continuare parte din Ucraina, nu din Rusia.

China și India, partenerii strategici ai Rusiei

China a fost unul dintre partenerii cei mai puternici ai Rusiei în timpul războiului, refuzând să instituie sancțiuni, așa cum a făcut Occidentul, dar și-a expus și îngrijorările la adresa acțiunilor lui Putin. În timpul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping în Uzbekistan, la 15 septembrie, Putin a recunoscut că Xi avea „întrebări și îngrijorări” cu privire la război. A doua zi, premierul indian Narendra Modi a criticat războiul în timpul unei întâlniri față în față cu Putin.

„Criticile din partea unor aliați precum China sau a unor state neutre precum India au pus în mod clar mai multă presiune asupra lui Putin”, a declarat Robert English, profesor la University of Southern California, potrivit Business Insider.

În cadrul summitului din Uzbekistan, aliați ai președintelui Vladimir Putin a încercat luni să aprofundeze parteneriatul strategic cu China, extinzând cooperarea în domeniul apărării și consolidând coordonarea dintre Moscova și Beijing în probleme geopolitice majore.

De la invazia Ucrainei, Putin a înclinat mai puternic spre China, în condițiile în care războiul și sancțiunile occidentale severe au periclitat relația Rusiei cu Statele Unite și aliații săi europeni. China s-a abținut să condamne operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească „invazie”.