Lumea la zi

BLOOMBERG: Conflictul din Ucraina a înghețat, la propriu! Ce înseamnă asta pentru desfășurarea conflictului

A Ukrainian soldier in a truck on the Bakhmut front line in Donetsk province on January 8. Photo credit: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency, via bloomberg.com

Un punct fierbinte la momentul de față din conflictul din Ucraina este orașul Soledar, un teritoriu din regiunea Donetsk, care este acum sub asediu. Vremea este una destul de capricioasă în teritoriu, iar trupele ucrainene și rusești sunt în impas, confruntându-se cu lipsa rezervelor, a echipamentelor și a munițiilor.

Temperaturile din estul Ucrainei au fost mult sub zero grade în ultimele zile, ceea ce a întărit solul, iar acest fapt poate duce ușor la potențiale ofensive de iarnă de ambele părți. Dar astfel de acțiuni ar putea să nu apară, fie acum, fie în timpul unei perioade și mai friguroase. Analiștii militari din interiorul și din afara Ucrainei spun că, deși trecerea de la teren noroios la teren înghețat este importantă pentru a permite utilizarea vehiculelor de luptă și de sprijin pe roți, este doar unul dintre mulții factori pe care comandanții i-ar lua în considerare înainte de a risca un nou atac major.

Mai importante sunt disponibilitatea rezervelor, a echipamentelor și a munițiilor, precum și necesitatea de a crea puncte slabe de exploatat în liniile inamice. Ambele tabere sunt puse la încercare de ofensive lente, dar care consumă resurse. Forțele rusești încearcă să cucerească Bakhmut și Soledar, în timp ce trupele ucrainene atacă Kreminna și Svatove; toate sunt orașe de dimensiuni mici și medii pe care Rusia pretinde că le-a anexat, dar pe care le ocupă doar parțial.

Cum ar urma să evolueze conflictul

„Situația din jurul lui Soledar și Bakhmut forțează comandamentul nostru să folosească mai multe rezerve în această direcție, așa că s-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai fie suficient pentru a conduce o ofensivă mare în sud, din Zaporizhzhia sau din orice altă parte”, a declarat Igor Levchenko, șeful departamentului de modelare strategică de la New Geopolitics, un think tank cu sediul la Kiev, citat de publicația Bloomberg.

Clădiri puternic avariate în Soledar, Ucraina, la 7 ianuarie 2023. Sursa: Institutul de Cercetări Economice și Sociale din Ucraina: Imagine din satelit ©2023 Maxar Technologies.

Clădiri puternic avariate în Soledar, Ucraina, la 7 ianuarie 2023. Sursa: Institutul de Cercetări Economice și Sociale din Ucraina: Imagine din satelit ©2023 Maxar Technologies.

Modul în care va evolua conflictul în următoarele luni va fi probabil determinat mai puțin de schimbările meteorologice, cât de succesul relativ pe care îl va avea fiecare parte în a epuiza forțele celeilalte și în a le reconstitui pe ale sale până la primăvară, a spus Levchenko. Riscul pentru Rusia, potrivit unui oficial european din domeniul apărării, este ca în Bakhmut să obțină doar un câștig tactic minor cu prețul unor pierderi uriașe de personal. O greșeală similară în vară a lăsat forțele rusești epuizate și supraîncărcate, deschizând ușa Ucrainei pentru a lansa contraofensive de succes în toamnă.

Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, a declarat marți la televiziune că Soledar, la 10 km de periferia Bakhmut, a fost aproape de a fi cucerită, deși „cu un preț foarte mare”. Afirmațiile făcute mai târziu în cursul zilei de către grupul de mercenari Wagner, potrivit cărora ar fi controlat totul, cu excepția unui mici zone din centrul orașului Soledar, nu au putut fi verificate.

Controlul terenului în Ucraina

Deși slab antrenate, trupele mobilizate recent au întărit apărarea în jurul Kreminnei și Svatove, încetinind avansul Ucrainei. Cucerirea orașului Svatove ar permite Ucrainei să taie o rută logistică rusească cheie pentru operațiunile din Donbas.

Livrările recent anunțate de vehicule de luptă blindate din partea SUA, Germaniei și Franței, precum și semnele din ce în ce mai multe că ar putea urma tancuri standard NATO, ar echipa mai bine Ucraina pentru o nouă ofensivă. Între timp, oficialii de la Kiev și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui nou atac rusesc din Belarus, la doar 150 km nord de capitala Ucrainei.

Statul-major al Ucrainei a fost „maestru în designul operațional” până în prezent și va petrece săptămâni sau luni de zile stabilind condițiile pentru următoarea fază decisivă a campaniei, a declarat Ben Hodges, fost general-locotenent american și comandant al armatei SUA în Europa, în comentarii trimise prin e-mail de la Tbilisi, Georgia.

Obiectivele rusești din perioada care vine

În timp ce Rusia ar putea avea ca obiectiv să folosească recruții mobilizați pentru a prelungi războiul până când sprijinul pentru Ucraina din partea aliaților săi se va prăbuși, „nu văd ca acest lucru să se întâmple în 2023”, a spus Hodges. „Mai degrabă văd Ucraina eliberând Crimeea până la sfârșitul lunii august”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anexat peninsula Crimeea în 2014, transformând-o de atunci într-o bază de sprijin pentru forțele sale din restul Ucrainei ocupate. Unii analiști militari și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea Ucrainei de a o recuceri.

Un pod distrus în Bakhmut, în provincia Donețk, pe 6 ianuarie. Fotograf: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images, via bloomberg.com

Un pod distrus în Bakhmut, în provincia Donețk, pe 6 ianuarie. Fotograf: Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images, via bloomberg.com

Factorul cheie acum: vremea

În timp ce temperaturile în scădere au întărit terenul din est începând cu 6 ianuarie, la -8 până la -14 grade Celsius, acestea au fost, de asemenea, prea scăzute pentru ca soldații să lupte eficient în timp ce petrec zile întregi departe de adăpost, așa cum ar necesita orice avans ofensiv.

„Factorul uman este mult mai important decât vehiculele pe care le pot deplasa” în timpul iernii, a declarat Ed Arnold, un fost ofițer de infanterie britanic care lucrează în prezent la Royal United Services Institute, un grup de reflecție din Londra. Pe vreme geroasă, moralul, mobilitatea și logistica pot fi afectate, a spus el.

Bateriile înghețate pentru drone și stații radio trebuie reîncărcate de două ori mai des, în timp ce vizibilitatea scăzută poate face inutilizabile dronele de supraveghere necesare artileriei pentru a ținti apărările. În condițiile în care ambele tabere nu mai au prea multe proiectile de artilerie, nevoia de precizie oferită de drone a redus deja uneori la tăcere tunurile de pe front.

„Ceea ce noi numim aspectul „găsirii” de care ai nevoie pentru orice operațiune devine mult mai dificil”, a spus Arnold. „Chiar și patrulele care pot parcurge în mod normal 15-20 km într-o zi pot parcurge dintr-o dată doar cinci, deoarece ard mai multe calorii, trebuie să transporte mai multă hrană și pur și simplu nu pot face la fel de mult în condiții dificile”.

Cum influențează vremea un război

Temperaturile foarte scăzute pot favoriza, de asemenea, trupele defensive care se bucură de o logistică eficientă, potrivit lui Arnold, permițându-le să mențină căldura și să stocheze alimente la pozițiile din prima linie pentru până la 20 de zile. Acestea sunt luxuri indisponibile pentru o forță care avansează, care trebuie să fie realimentată în timp real cu camioane care folosesc aceleași șenile improvizate în mod repetat, degradându-le rapid.

De asemenea, frigul poate duce la erori rapide, cum ar fi decizia Rusiei de a concentra sute de trupe în căldura și confortul relativ al unui dormitor din Makiivka, în raza de acțiune a rachetelor HIMARS ale Ucrainei. Astfel, 89 de persoane au fost ucise într-un atac de Anul Nou, potrivit Ministerului rus al Apărării, și mult mai multe, potrivit Ucrainei.

Cratere pe câmpurile din Bakhmut, Ucraina, 7 ianuarie 2023. Sursa: Imagine din satelit ©2023 Maxar Technologies.

Cratere pe câmpurile din Bakhmut, Ucraina, 7 ianuarie 2023. Sursa: Imagine din satelit ©2023 Maxar Technologies.

Cel mai îngrijorător pentru planificatorii militari, potrivit lui Arnold, este faptul că un îngheț se poate transforma brusc în dezgheț, lăsând trupele ofensive expuse și neaprovizionate, în timp ce vehiculele de sprijin pe roți se blochează din nou în noroiul notoriu și lipicios al Ucrainei. Vehiculele cu șenile, cum ar fi tancurile, pot funcționa în continuare, dar nu și dacă cisternele de combustibil nu mai pot ajunge la ele.

Dar dacă temperaturile cresc brusc?

În mod similar, soldații ar rămâne atunci fără hrană, iar artileria fără muniție sau fără capacitatea de a-și muta rapid poziția după ce a tras, astfel încât să se sustragă focului de contrabaterie. Temperaturile din estul țării sunt prognozate să crească din nou peste pragul de îngheț încă de săptămâna viitoare.

„Ucrainenii au o opțiune mult mai bună”, a declarat Arnold. „Aș spune că, cu ceea ce au deja și cu tot ceea ce le oferă Occidentul, au o singură șansă de a face o mare acțiune”. În plus, Marea Britanie ia în considerare trimiterea de tancuri de luptă în Ucraina, potrivit unor oficiali. Luptele din Bakhmut vor rămâne probabil intense indiferent de vreme, deoarece comandanții ruși au schimbat tactica de război, bazându-se pe soldații de pe jos pentru a străpunge apărarea, mai degrabă decât pe barajele masive de artilerie urmate de asalturi mecanizate care și-au croit drum prin liniile ucrainene în Donbas vara trecută.

Deși Bakhmut are o importanță strategică relativ mică, comandanții ruși par hotărâți să o cucerească indiferent de costuri, în timp ce comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi, a declarat într-un interviu acordat în decembrie publicației The Economist că prioritatea principală a națiunii sale este să nu mai cedeze niciun teritoriu. „Este de zece până la 15 ori mai greu să îl eliberezi decât să nu îl cedezi”, a spus el.