Lumea la zi

Taiwanul este gata de război! China poate fi învinsă, dar cu un cost pe măsură

mediafax.ro
FOTO:mediafax.ro

Taiwanul ar putea să învingă o invazie chineză dacă Statele Unite vor lua apărarea insulei, susține un important think-tank, dar avertizează că o astfel de victorie ar avea un cost „enorm”, inclusiv pierderea a zeci de mii de vieți omenești și afectarea poziției globale a Washingtonului.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a declarat într-un raport publicat luni că aceste costuri ridicate pledează puternic pentru evitarea războiului cu China și a îndemnat SUA și Taiwanul să consolideze imediat disuasiunea militară.”Războiul cu China ar produce distrugeri la o scară nemaivăzută de Statele Unite din 1945 încoace”, a declarat Mark Cancian, consilier principal la CSIS, cu sediul la Washington, DC.

„Descurajarea este posibilă și accesibilă, dar va necesita planificare, unele resurse și voință politică”, a spus Cancian, unul dintre autorii raportului.CSIS a declarat că și-a bazat evaluările pe un joc de război privind o invazie amfibie chineză în Taiwan în 2026. Experții militari au rulat scenariile jocului de război de 24 de ori.

Scenariile propuse de experții militari

Aceștia au constatat că invazia a început întotdeauna cu un bombardament chinezesc care a distrus forțele navale și aeriene ale Taiwanului în primele ore ale ostilităților. Marina chineză a înconjurat apoi insula, în timp ce zeci de mii de soldați au traversat strâmtoarea Taiwan într-un amestec de ambarcațiuni militare amfibii și trupe aeropurtate, aterizate în spatele capetelor de pod.

În cele mai multe scenarii, Taiwanul a fost capabil să învingă China, potrivit CSIS. Un factor critic pentru victoria Taiwanului a fost dorința poporului său de a lupta. „Dacă Taiwanul se predă înainte ca forțele americane să poată fi puse în mișcare, restul este inutil”, a constatat raportul.

Alți trei factori au fost, de asemenea, necesari pentru ca Taiwanul să respingă o invazie chineză, se arată în raport. Statele Unite trebuie să vină în ajutorul Taiwanului la câteva zile de la începerea ostilităților și cu întreaga gamă de capacități, a declarat CSIS. „Întârzierile și jumătățile de măsură îngreunează apărarea, sporesc numărul victimelor americane și cresc riscul ca chinezii să creeze o așezare ireductibilă în Taiwan”, se arată în raport.

De asemenea, SUA trebuie să dispună de utilizarea bazelor sale din Japonia, potrivit think-tank-ului. „Fără utilizarea bazelor americane din Japonia, avioanele de luptă americane nu pot participa efectiv la război”, a spus acesta. Și, în cele din urmă, SUA trebuie să dețină suficiente rachete anti-navă lansate din aer și cu rază lungă de acțiune pentru a putea lovi flota chineză rapid și în masă, a adăugat raportul.

Scenariile propuse sunt înspăimântătoare

Cu toate acestea, costul unui astfel de conflict este „ridicat și dă de gândit în toate iterațiile”, a avertizat raportul, prezicând pierderi „enorme”, nu doar pentru Taiwan și SUA, ci și pentru Japonia și China.

„În patru săptămâni de lupte, Statele Unite au pierdut în mod obișnuit sute de avioane, două portavioane și până la două duzini de alte nave”, a spus Cancian. „Bazele din Guam au fost devastate. Economia taiwaneză a suferit pagube importante. Japonia a fost adesea târâtă în război”.

„China a suferit, de asemenea, pierderi teribile, incluzând adesea peste 100 de nave de război și zeci de mii de soldați uciși, răniți sau capturați”, a spus el. „Un astfel de eșec ar putea pune în pericol controlul Partidului Comunist Chinez asupra puterii”. Pierderile nu ar veni doar pe câmpul de luptă, a avertizat CSIS. „Statele Unite ar putea obține o victorie pyrrhică, suferind mai mult pe termen lung decât chinezii „înfrânți”” din cauza daunelor aduse poziției globale a Washingtonului, se arată în raport.

„Alte țări – de exemplu, Rusia, Coreea de Nord sau Iranul ar putea profita de distragerea atenției SUA pentru a-și urmări agendele”, a spus acesta. „După război, o armată americană slăbită ar putea să nu fie capabilă să susțină echilibrul de putere în Europa sau în Orientul Mijlociu”. Pentru a evita cu totul un război, SUA și aliații săi trebuie să consolideze descurajarea militară, a adăugat acesta.

Forțele terestre trebuie să devină centrul efortului de apărare al Taiwanului

Washingtonul ar trebui să își întărească bazele militare și să colaboreze cu aliații, în special cu Japonia, pentru opțiuni suplimentare de baze. De asemenea, ar trebui să cumpere mai multe rachete cu rază lungă de acțiune, în special rachete anti-navă, deoarece unele stocuri sunt critic de scăzute, a declarat CSIS, potrivit aljazeera.com.

Între timp, Taiwanul ar putea adopta „strategia porcului spinos”, în care o armată mai mică adoptă modalități de luptă care provoacă multă durere unui adversar mai mare. O astfel de abordare ar presupune ca Taiwanul să desfășoare mai multe rachete anti-navă mobile, a declarat think-tank-ul.

De asemenea, guvernul de la Taipei trebuie să se concentreze pe întărirea forțelor terestre ale Taiwanului, în loc să cumpere nave și avioane scumpe, care sunt vulnerabile la atacuri, se arată în raport. „Forțele terestre trebuie să devină centrul efortului de apărare al Taiwanului”, a spus acesta. „Deoarece unele forțe chinezești vor debarca întotdeauna pe insulă, forțele terestre taiwaneze trebuie să fie capabile să conțină orice cap de pod și apoi să contraatace în forță pe măsură ce logistica chineză slăbește”, se arată în raport.