Infofinanciar > Lumea la zi > Blocarea porturilor din Ucraina a devenit o problemă mondială. Canada trimite nave în România
Lumea la zi

Blocarea porturilor din Ucraina a devenit o problemă mondială. Canada trimite nave în România

grâu sursa foto Economedia
Sursa foto: Economedia

Canada este pregătită să trimită nave în România pentru exportarea grâului blocat în Ucraina în urma invaziei rusești, conform ministrului canadian al afacerilor externe, Melanie Joly.

Joly a spus că una dintre prioritățile țărilor occidentale este reprezentat de facilitarea exportului de grâu ucrainean de a asigura recoltele viitoare ale Ucrainei, potrivit digi24.ro.

A avut loc reuniunea miniștrilor de externe din G7

Această declarație a fost făcută în urma vizitei din Germania și Belgia. Acolo a avut loc reuniunea miniștrilor de externe din G7, dar și o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană și Canada, evenimente la care a participat și Melanie Joly.

Conform AFP, din cauza blocării porturilor Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale se află în așteptare în silozuri pentru a fi exportate. Recolta din acest an este în pericol.

Blocarea porturilor din Ucraina este o problemă mondială

Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a spus sâmbătă că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene. Exportul se făcea pe cale ferată, în principal prin România. A apărut un blocaj, întrucât România și Ucraina au un ecartament feroviar diferit, a declarat ea, fiind citată de DPA.

Organizația Națiunilor Unite a spus că această blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră ar putea provoca foamete atât în Africa, dar și în Orientul Mijlociu. Aceste două zone depind de exporturile ucrainene pentru a-și asigura necesarul.  Zeci de țări se confruntă cu penurii grave, în special de grâu, porumb și uleiuri vegetale, din cauza invaziei rusești. Cele mai expuse riscului de foamete sunt unele națiuni din Maghreb, cum ar fi Egiptul, și din Orientul Mijlociu, precum Yemen.

UE deschide ”coridoare de solidaritate”

Comisia europeană a prezentat un set de măsuri pentru deblocarea comerțului cu produse agricole către și dinspre Kiev, prin trenuri și camioane. Coridoarele de solidaritate reprezintă una dintre măsurile din pachet. Traseul pe uscat se arată ca fiind singura posibilitate de a ocoli blocajele din porturile din Marea Neagră. Aceste este punctul central al planului Comisiei pentru creșterea cantității de alimente pe care grânarul Europei o va putea livra națiunilor.

”În urma invaziei Ucrainei de către Rusia și a blocării porturilor ucrainene, cerealele și alte produse agricole ale Ucrainei nu mai pot ajunge la destinație. Situația amenință securitatea alimentară mondială și există nevoia urgentă de a crea rute logistice alternative care să folosească toate modurile de transport” scrie Bruxelles-ul.

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi a spus că aceasta este o cursă directă contra cronometru: „20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura UE. Aceasta este o provocare gigantică, pentru care este esențială coordonarea și optimizarea lanțurilor logistice, creați noi rute și evitate pe cât posibil blocajele”.