Infofinanciar > Lumea la zi > Binance a transferat 400 milioane de dolari din firma sa partenera din SUA către o companie de tranzicționare deținută de Zhao
Lumea la zi

Binance a transferat 400 milioane de dolari din firma sa partenera din SUA către o companie de tranzicționare deținută de Zhao

Changpeng Zhao, CEO-ul Binance cryptopotato.com
sursa foto cryptopotato.com

Bursa globală de criptomonede Binance a avut acces secret la un cont bancar aparținând partenerului său american presupus a fi independent și a transferat sume mari de bani din acesta către o firmă de tranzacționare administrată de directorul general al Binance, Changpeng Zhao, arată înregistrările bancare și mesajele companiei.

În primele trei luni ale anului 2021, peste 400 de milioane de dolari au trecut din contul Binance.US de la Silvergate Bank, cu sediul în California, către această firmă de tranzacționare, Merit Peak Ltd, potrivit înregistrărilor pentru trimestrul respectiv, care au fost analizate de Reuters. Contul Binance.US a fost înregistrat sub numele BAM Trading, compania de operare a bursei americane. Mesajele companiei arată că transferurile către Merit Peak au început la sfârșitul anului 2020.

Reuters nu a putut determina motivul transferurilor sau dacă vreunul dintre bani aparținea clienților Binance.US. Termenii publici de utilizare a bursei de la acea vreme spuneau că depozitele în dolari ale clienților săi erau păstrate la Silvergate și la o firmă de custodie cu sediul în Nevada numită Prime Trust LLC. Prime Trust a depus 650 de milioane de dolari în contul Binance.US prin transferuri bancare în timpul trimestrului, conform înregistrărilor bancare.

Un purtător de cuvânt al Binance.US, Kimberly Soward, nu a răspuns întrebărilor solicitate de Reuters cu privire la transferurile detaliate în registrele bancare. Într-o declarație, ea a spus că reportajul Reuters a folosit „informații depășite”, fără a da mai multe detalii. Ea a adăugat: „Merit Peak nu tranzacționează și nici nu furnizează niciun fel de servicii pe platforma Binance.US” și „doar angajații Binance.US au acces” la conturile bancare ale companiei americane. Soward nu a precizat când au încetat activitățile Merit Peak.

Bursa globală Binance, directorul general al Binance, Zhao, și Prime Trust nu au răspuns la întrebări detaliate despre transferuri. Un purtător de cuvânt al Silvergate a declarat că banca nu comentează cu privire la clienții individuali.

Directorii Binance.US nu știau de transferuri

Directorii de la Binance.US au fost îngrijorați de ieșiri, deoarece transferurile aveau loc fără știrea lor, potrivit mesajelor analizate de Reuters. Directorul executiv al Binance.US la acea vreme, Catherine Coley, i-a scris unui director financiar al Binance la sfârșitul anului 2020 pentru a cere o explicație pentru transferuri, numindu-le „neașteptate” și spunând că „nimeni nu le-a menționat”.

„De unde vin aceste fonduri?”, a scris ea într-un mesaj. Într-un răspuns către Coley, văzut de Reuters, executivul Binance, Susan Li, nu a explicat transferurile. Li a scris că Merit Peak a fost un „furnizor care a facilitat tranzacționarea” pe Binance.US și, de asemenea, a furnizat împrumuturi și injecții de capital bursei americane.

Coley, care a părăsit Binance.US mai târziu în 2021, nu a răspuns la întrebările trimise prin intermediul reprezentanților săi legali. Li, de asemenea, nu a răspuns. Reuters nu a reușit să urmărească ce s-a întâmplat cu cele 400 de milioane de dolari. O parte nespecificată a banilor a fost trimisă ulterior în contul Silvergate al unei firme constituite în Seychelles, numită Key Vision Development Limited, potrivit unei persoane cu cunoștințe directe despre transferuri. Un dosar corporativ din 2021 al unei alte unități Binance l-a identificat pe directorul general Zhao ca director al Key Vision. Un fost director executiv al Silvergate a confirmat că Key Vision deținea un cont la Silvergate în acel moment.

Parteneri sau o relație zbuciumată?

Transferurile de bani sugerează că bursa globală Binance, care nu este autorizată să funcționeze în Statele Unite, a controlat finanțele Binance.US, în ciuda faptului că susține că entitatea americană este complet independentă și funcționează ca „partenerul său din SUA”. Departamentul de Justiție și Comisia de Securitate și Schimburi  au solicitat informații de la Binance și Binance.US cu privire la relația lor, ca parte a investigațiilor în curs de desfășurare privind posibile încălcări ale normelor financiare, inclusiv dacă Binance folosește bursa americană ca acoperire pentru a desfășura afaceri în SUA. SEC și Departamentul de Justiție au refuzat să comenteze pentru acest articol.

Reuters a raportat anul trecut că Binance a creat Binance.US ca filială de facto în 2019 pentru a distrage atenția autorităților de reglementare din SUA de la bursa globală. Operatorul Binance.US, BAM Trading Services, cu sediul în California, este înregistrat la Trezoreria SUA ca o afacere de servicii monetare, o categorie care include comercianții de valută străină și transmițătorii de bani. Beneficiarul real al BAM este Zhao.

Directorul financiar al Binance.US, Jasmine Lee, a declarat pentru Wall Street Journal pe 8 februarie că toată relația lor cu Binance.com se rezumă la un nume comun și un acord de licență pentru tehnologie.

Înregistrările contului

Cu toate acestea, Susan Li, directorul financiar al Binance, a avut acces la contul Silvergate al Binance.US, împreună cu mai mulți angajați de rang înalt ai Binance.US, potrivit mesajelor și persoanei care are cunoștință directă despre transferuri. Într-un mesaj, un director financiar al Binance.US i-a cerut lui Li să dea unui alt angajat al Binance.US autoritatea de a aproba plăți din cont. Un document din 2021 al Binance.US care descria arhitectura tehnologică a bursei americane a identificat Silvergate ca fiind un canal de plată controlat în acel moment de Binance.com. Înregistrările contului Binance.US examinate de Reuters detaliază fiecare tranzacție între ianuarie și sfârșitul lunii martie 2021. Reuters nu a analizat înregistrările de cont pentru alte perioade.

Transferurile către Merit Peak au avut loc pe Silvergate Exchange Network (SEN), rețeaua proprietară a băncii, la care Binance.US s-a alăturat în noiembrie 2020 pentru a-și servi clienții corporativi. SEN permite acestor clienți să transfere dolari între conturile lor la bancă. Prospectul pentru investitori al Silvergate spune că transferurile SEN sunt „push only”, ceea ce înseamnă că trebuie să fie autorizate de către controlorul contului.

Fostul executiv al Silvergate a declarat pentru Reuters că mișcarea de fonduri dintr-un cont al unei companii fără aprobarea conducerii firmei respective ar fi o încălcare a regulilor de conformitate ale băncii. Prospectul Silvergate spune că „sunt necesari mai mulți pași pentru a crea, autoriza și aproba un transfer SEN”. Purtătorul de cuvânt al Silvergate nu a menționat transferurile în răspunsul lor pentru Reuters.

Pe parcursul trimestrului ianuarie-martie 2021, contul Binance.US a primit 1,3 miliarde de dolari în transferuri SEN de la clienții corporativi care tranzacționează pe Binance.US, împreună cu cele 650 de milioane de dolari în depozite prin transfer bancar de la Prime Trust.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.