Lumea la zi

Berlinul refuză să acorde ajutor militar Ucrainei. Ce a declarat ministrul german al apărării

Ministrul german al apărării sursa foto cnninternational.com
Ministrul german al apărării sursa foto cnninternational.com

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Ucraina protejează securitatea Europei în conflictul cu Rusia și și-a exprimat „speranța” că cele mai recente victorii militare din război vor grăbi încheierea acestuia, însă  continuă să refuze cererile Kievului  de a furniza tancuri de luptă.

Parlamentarul din partea Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a promis că va continua asistența militară pentru Kiev împotriva invaziei președintelui rus Vladimir Putin „atât timp cât va fi nevoie”.

Germania nu livrează artilerie grea către Kiev

Ea a mai spus că Germania trebuie să ia act de erorile sale anterioare și să stabilească un plan de securitate națională care să pună un accent mai mare pe cerințele militare. Afirmând că „este clar că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, chiar dacă acest război va dura săptămâni sau luni”, Lambrecht a spus că „recentele succese ale Ucrainei îmi dau speranța” că Rusia ar putea fi forțată să pună capăt conflictului. Ea a mai declarat că „suntem foarte impresionați de cât de curajos luptă ucrainenii”, potrivit POLITICO.

Înaintea verii, Berlinul și-a sporit ajutorul militar acordat Kievului, mai ales prin trimiterea de tancuri și obuziere antiaeriene și a promis rachete avansate de apărare aeriană. Potrivit lui Lambrecht, Germania pregătește soldații ucraineni pentru operațiuni de deminare și poartă discuții „destul de specifice” cu Varșovia cu privire la înființarea unui centru de întreținere în estul Poloniei, astfel încât să poată repara rapid armele date, precum obuzierele, dacă este necesar.

Afirmând că proviziile Bundeswehr-ului sunt epuizate și că Berlinul trebuie să rețină armele pentru a-și menține propriile capacități de apărare, precum și obligațiile asumate în cadrul NATO, comentariile lui Lambrecht sunt în contrast puternic cu faptul că ea a refuzat alte livrări semnificative de arme grele către Ucraina.

„Dacă Lambrecht – pe bună dreptate – concluzionează că securitatea noastră este apărată în Ucraina, atunci este de asemenea important ca ea și cancelarul Scholz să susțină în mod credibil acest lucru prin livrări corespunzătoare de vehicule blindate către Ucraina”, a declarat Roderich Kiesewetter, un deputat în domeniul politicii de apărare din partea principalului partid de opoziție din Germania, CDU, de centru-dreapta.

Pentru o perioadă foarte lungă de timp, a remarcat ea, „pacea a fost norma”. „Dar a fost evident că trebuie să ne concentrăm mai mult pe apărarea națională și a alianței cel târziu din 2014, de la invazia rusă din Crimeea. Acesta este un lucru care a fost neglijat, chiar dacă am asistat pentru prima dată la această agresiune în 2014. Multă vreme nu ne-am dat seama că noi, ca Bundeswehr, nu am fost atât de pregătiți pe cât ar fi trebuit să fim.”

Atunci când Scholz și-a creat noul cabinet în decembrie anul trecut, a mutat-o pe Lambrecht în funcția de ministru al apărării, dar decizia a fost pusă la îndoială aproape imediat din cauza înțelegerii sale inadecvate a problemelor  de apărare în contextul geopolitic tensionat.