Infofinanciar > Info > Beneficii pentru românii care stau la casă. Statul oferă vouchere de peste 120.000 de lei
Info

Beneficii pentru românii care stau la casă. Statul oferă vouchere de peste 120.000 de lei

Firmele caută penthouse-uri și apartamente mari!
sursa foto em360

Anumiți români ar putea beneficia de bani gratis de la stat. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei. Statul român va acorda aceste sume gratuit pentru cei care locuiesc la casă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat că vor exista condiții pentru acordarea acestor sume.

Sumele anunțate de către Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor acoperi costurile pentru panouri și baterii destinate stocării energiei. Sumele oferite pentru acestea vor fi de 50.000 de lei. Pentru anveloparea caselor, românii vor putea primi până la 76.500 de lei.

Modalitatea de acordare a voucherelor

Adrian Câciu a venit cu informații suplimentare privind valoarea voucherelor și a modul de acordare a acestora. Românii care vor beneficia de aceste vouchere vor avea parte de suma de 10.000 de euro din partea statului.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total – n.r.), 10.000 de euro pentru o gospodărie” a spus ministrul.

Condițiile de îndeplinit

Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Oficialul a informat, de asemenea, persoanele care au prioritate la primirea acestora.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic” a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. Astfel, în locuințele beneficiarilor, peretele exterior și fațada vor fi izolate termic. De asemenea, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv a ferestrelor și ușilor, face parte din inițiativă. În plus, banii vor contribui la izolarea termică a acoperișului sau a planșeului. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică. Care ar urma să aibă o capacitate de 3kW net.

Perioada de derulare a programului

Sistemul de vouchere pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale deținute de  persoanele fizice va cuprinde două axe. Axa I prevede Programul Național „Casa Eficientă Energetic”. Care va avea în vedere renovarea energetică și instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale. Aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil  al populație. Alocarea bugetară fiind de 267.000.000 euro. Axa II aduce în prin plan renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice. Bugetul fiind același ca în cazul persoanelor vulnerabile.

Alegerea beneficiarilor de vouchere nu se va face în ordinea depunerii solicitărilor. Ministrul Fondurilor Europene a anunțat ordinea de acordare de vouchere. „Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate” a spus Adrian Câciu, conform Mediaflux .