Infofinanciar > Info > Vouchere de 150.000 de euro! Află care sunt beneficiarii programului Electric Up 2024
Info

Vouchere de 150.000 de euro! Află care sunt beneficiarii programului Electric Up 2024

energie, bani, panouri fotovoltaice, Sursă foto dreamstime
sursa foto arhiva

Programul Electric Up, gestionat de către Ministerul Energiei, a fost modificat. Este un program dedicat IMM-urilor și firmelor din HoReCa care vor să monteze panouri fotovoltaice, stații de încărcare pentru mașinile electrice și, mai nou, sisteme alternative de încălzire/răcire.

Guvernul a aprobat deja ordonanța de urgență privind acest program. Firmele vor putea obține până la 150.000 de euro fiecare pentru a-și instala aceste panouri fotovoltaice.

Noi vouchere pentru români

Anul acesta, valoarea finanțării nerambursabile a crescut de la 100.000 euro la 150.000 de euro. Cei care beneficiază de aceste sume vor putea monta panouri fotovoltaice de până la 150 kW. De asemenea, se acordă bani și pentru implementarea stațiilor de reîncărcare pentru mașinile electrice. Vor fi finanțate și sistemele alternative de încălzire și răcire.

„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2.

Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului Electric Up l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-un comunicat de presă.

Beneficiarii programului Electric Up

Persoanele care vor putea solicita acest ajutor sunt companiile din sectorul HoReCa, precum hotelurile, restaurantele sau barurile. De asemenea, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din diverse domenii. În cazul acestora, cifra anuală de afaceri nu trebuie să depășească 50 de milioane de euro. Acestea vor primi finanțare nerambursabilă.

Proiectul conține sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de 27-150 kWp. Pe urmă, cel puțin o stație de reîncărcare destinată vehiculelor electrice și electrice plug-in de minimum 22 kW. Opțional, va fi introdus un sistem electric de încălzire/răcire.

Sumele decontate cuprind achiziția de echipamente, lucrările de instalare, montaj și punere în funcțiune, precum și serviciile necesare pentru a implementa proiectul.

Rezultate Electric Up 2020

Prima ediția a proiectului a avut parte de un proces greu în ceea ce privește selecția beneficiarilor. Lista acestora a fost gata de abia în 2023.

Au fost semnate 1839 de contracte de finanțare și au fost implementate peste 1500 de proiecte. Valoarea acestora a fost de aproximativ 480 milioane de lei.

Exceptând procesul de durată pentru acest proiect, schema de finanțare Electric Up a fost benefică, în special pentru IMM-uri. De asemenea, și HoReCa a avut de câștigat. Implementarea stațiilor de alimentare pentru mașinile electrice a atras clienții ce dețin astfel de autoturisme, scrie RomâniaTV.net