Infofinanciar > Lumea la zi > Israelul face noi manevre politice! Oferă gaze Italiei, cu condiția recunoașterii Ierusalimului
Lumea la zi

Israelul face noi manevre politice! Oferă gaze Italiei, cu condiția recunoașterii Ierusalimului

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: ABC News
Credit imagine: ABC News

În urma unei vizite în Italia, prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că vrea să întărească relațiile economice cu Roma. El a luat în considerare furnizarea de gaze naturale peninsulei din sudul Europei.

„Aș dori să văd mai multă cooperare economică (între Israel și Italia)… Cred că o relație mai strânsă cu companiile dumneavoastră va fi pozitivă pentru ambele părți. Și apoi există gazele naturale: avem o cantitate mare și aș dori să discutăm despre cum să le aducem în Italia pentru a vă susține creșterea economică”, a declarat înaltul oficial publicației italiene la Repubblica.

Ce condiții impune Israelul

Furnizarea de gaze naturale este o necesitate pentru Italia. După începerea războiului ruso-ucrainean, italienii au promis să nu mai folosească resursele naturale ale Rusiei. Înainte ca Federația Rusă să invadeze Ucraina, era raportat că Italia depinde în proporție de 40% de gazele naturale venite de la Moscova.

Orientarea către Israel ca furnizor este cu atât mai posibilă cu cât în iunie 2022, Egiptul și Israelul au semnat un acord prin care se angajează să crească exporturile energetice către Uniunea Europeană, conform unui articol publicat de economedia.ro.

Statul israelian a mers și mai departe: în luna noiembrie a anului trecut, a semnat acorduri cu TotalEnergies și Eni. Astfel, companiile energetice vor putea exploata gazele naturale pentru prima dată în istorie; principalul impediment până în acel moment fusese frontiera maritimă cu Libanul.

„Cred că a venit timpul ca Roma să recunoască Ierusalimul ca fiind capitala ancestrală a poporului evreu de trei mii de ani, așa cum au făcut Statele Unite cu un gest de mare prietenie”, a declarat Netanyahu.

Statele Unite ale Americii au fost adesea criticate în presa internațională pentru poziționarea pro-Israel pe care au adoptat-o de la intensificarea violențelor. Majoritatea statelor nu recunosc Ierusalimul drept capitală a țării. Israelul și-a atras dezaprobarea internațională din cauza conflictului continuat cu Palestina. Din același motiv, statutul său din punctul de vedere al dreptului internațional este unul precar.

Conflictul dintre Israel și Palestina

Cele două țări se află de ani întregi într-o situație conflictuală, violențele variind de-a lungul timpului. Anul 2022 a fost unul foarte sângeros în cadrul războiul israelo-palestinian, fiind marcat de bombardamente de ambele părți.

Unii jurnaliști israelieni au spus că actele beligerante ale Palestinei au venit ca răspuns la politicile premierului Benjamin Netanyahu. Totuși, faptele îi contrazic pe acești oameni din presă: operațiunea „Sparge valul” a fost o inițiativă a Guvernului care l-a precedat pe cel condus de Netanyahu. Scopul său era acela de a înăbuși pe cât posibil atacurile și ripostele venite din țara cu care Israelul se află în război.